28 Shtator, 2023

Vaksina e re që synon variante të shumta mund të ‘eliminojnë’ Covid-19

 Vaksina e re që synon variante të shumta mund të ‘eliminojnë’ Covid-19

Një gjeneratë e re e vaksinave kundër Covid-19 mund të ndihmojë në eliminimin e Covid-19 në trup dhe të ndalojë virusin që në fillimet e tij. Shkencëtarët kanë gjetur një mënyrë të re për të anashkaluar Covid-19 në trupin e njeriut duke përdorur qelizat T, të cilat janë një lloj i qelizave të bardha të gjakut pjesë e përgjigjes natyrore imune të trupit ndaj infeksionit. Metoda funksionon duke përdorur një pjesë të ndryshme të sistemit imunitar nga vaksinat aktuale të Covid-19, të cilat krijojnë qeliza antitrupash që mbyllen në virus dhe synojnë “proteinën spike” individuale për secilin variant.

Hulumtimi ka treguar që qelizat T mund të aktivizohen për të njohur “proteinat e riprodhimit” që krijohen nga qelizat e infektuara në fazat e hershme të infeksionit. Këto proteina nuk kanë gjasa të ndryshojnë edhe në variante të ndryshme të virusit dhe kështu teknologjia do të funksiononte po aq mirë kundër të gjithave. Zbulimi i ri, nga University College London dhe Spitali St Bartholomew, u ka dhënë shkencëtarëve një mënyrë të dytë për të trajtuar Covid-19. Kjo gjeneratë e ardhshme vaksinash mund të përdorë potencialisht të dyja metodat për të “eliminuar” Covid-19 që në fillim.

Profesor Mala Maini, i cili udhëhoqi studimin, tha se një vaksinë e re me veprim të dyfishtë do të ofronte më shumë fleksibilitet kundër mutacioneve dhe për shkak se qelizat T mund të jenë tepër jetëgjatë, mund të sigurojë gjithashtu imunitet më të gjatë. Duke zgjeruar qelizat T para-ekzistuese, vaksina të tilla mund të ndihmojnë në ndalimin e virusit në gjurmët e tij në një fazë shumë të hershme.”

Studiuesit ekzaminuan përgjigjet e sistemit imunitar të një grupi të madh punonjësish të kujdesit shëndetësor që u ekspozuan ndaj Covid-19 gjatë valës së parë pandemike. U zbulua se një grup i vogël i këtyre individëve, të cilët nuk rezultuan pozitivë për koronavirus, kishin zhvilluar qelizat T të veçanta që njohin “proteinat e riprodhimit” të gjetura në koronavirus.

Alexander Edwards, profesor i asociuar në Teknologjinë Biomjekësore në Universitetin “Reading”, i cili nuk ishte i përfshirë në hulumtim tha se edhe një herë një studim i detajuar imunologjik hedh më shumë dritë në marrëdhënien tonë komplekse me viruset.
Ai e quajti studimin të shkëlqyeshëm dhe të plotë” dhe tha se ky studim mund të jenë kritik në hartimin e një lloji tjetër vaksine.

Andreë Freedman, mjek infeksionist nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit të Cardiffit, tha se ky është një studim i rëndësishëm që mund të ndihmojë për të shpjeguar pse disa njerëz që ishin ekspozuar në mënyrë të përsëritur ndaj Covid-19 përpara se të vihej në përdorim vaksina.
“Duket se disa prej tyre kishin imunitet para-ekzistues të qelizave T të kujtesës ndaj një proteine të përfshirë në riprodhimin e virusit.

Vaksinat ekzistuese, të cilat kryesisht synojnë proteinën e majës në mbështjellësin e virusit, janë dëshmuar jashtëzakonisht efektive. Ne e dimë, megjithatë, se imuniteti zbehet me kalimin e kohës dhe ekziston shqetësimi se mund të shohim variante të reja rezistente ndaj këtyre vaksinave dhe pikërisht për këtë është e edhe më e nevojshme një vaksinë gjithëpërfshirëse,”shtoi Feedman.

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *