4 Qershor, 2023

Tetë kërkesat ruse për Perëndimin, përmendet edhe Ballkani

 Tetë kërkesat ruse për Perëndimin, përmendet edhe Ballkani

Rusia ka lëshuar një listë të kërkesave që pretendon se duhet të përmbushen për të ulur tensionet në Evropë. Garancitë e diskutueshme të sigurisë që kërkon Moska përfshijnë ndalimin e hyrjes së Ukrainës në NATO.

Kërkesat, të parashtruara të plota nga Moska për herë të parë, iu dorëzuan Shteteve të Bashkuara këtë javë. Ato përfshijnë një kërkesë që NATO të mos vendosë trupa ose armë të reja në vendet që u bashkuan me Aleancën pas vitit 1997, e cila do të përfshinte pjesën më të madhe të Evropës Lindore, me Poloninë, vendet ish-sovjetike Estoninë, Lituaninë, Letoninë dhe Ballkanin.

Rusia thotë se po i përgjigjet kërcënimeve ndaj sigurisë së saj, pasi Ukraina ka lidhje gjithnjë e më të ngushta me NATO-n dhe dëshiron të bëhet anëtare.

Rusia kërkoi si më poshtë:

– Të përjashtojë zgjerimin e mëtejshëm të NATO-s dhe anëtarësimin e Ukrainës në Aleancë;

– Mos dislokoni njësi dhe armë të reja jashtë vendeve në të cilat ishin vendosur në maj 1997 (përpara se vendet e Evropës Lindore të anëtarësoheshin në NATO), përveç në raste të jashtëzakonshme me pëlqimin e Rusisë dhe anëtarëve të NATO-s;

– NATO duhet të përmbahet nga çdo aktivitet ushtarak në Ukrainë, Evropën Lindore, Kaukaz dhe Azinë Qendrore;

– Mos vendosni raketa me rreze të mesme dhe të shkurtër veprimi në vende ku ato mund të synojnë territorin e palës tjetër;

– Mos kryeni stërvitje me më shumë se një brigadë ushtarake në zonën kufitare të dakorduar dhe shkëmbeni rregullisht informacione për stërvitjet ushtarake;

– Rikonfirmojnë se palët nuk do të konsiderohen kundërshtare dhe bien dakord që të gjitha mosmarrëveshjet do të zgjidhen në mënyrë miqësore dhe do të përmbahen nga përdorimi i forcës;

– Premtimi se nuk do të krijohen kushte që pala tjetër mund të konsiderojë një kërcënim;

– Prezantoni “linjat e nxehta” për kontaktet në situata krize.

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *