27 Shtator, 2023

Takimi me konsullin rus dhe roli i gruas së Osvaldit, sekretet ‘e fundit’ për vrasjen e presidentit Kenedi

 Takimi me konsullin rus dhe roli i gruas së Osvaldit, sekretet ‘e fundit’ për vrasjen e presidentit Kenedi

Rikthehet pista sovjetike për hetimet e vrasjes së ish-presidentit amerikan John Fitzgerald Kennedy më 22 nëntor 1963 në Dallas.

Administrata e Joe Biden ka publikuar rreth 1.500 faqe dokumente sekrete deri tani që historianët shpresojnë se do të hedhin dritë mbi vdekjen e tij.

Gazetat amerikane zbulojnë detaje të reja në lidhje me takimin mes vrasësit Lee Harvey Oswald dhe një agjenti të KGB-së, i cili ndodhi dy muaj para vrasjes.

Takimi në Meksiko Siti

Sipas parashikimeve të mediave, në letrat e publikuara nga Arkivi Kombëtar, ka shënime të agjentëve të CIA-s të marra menjëherë pas të shtënave. Por indikacione interesante do të dilnin gjithashtu në pistën e supozuar sovjetike, duke filluar nga lajmi se vrasësi Lee Harvey Oswald takoi konsullin Valeriy Vladimirovich Kostikov, një agjent i KGB-së, më 29 shtator 1963, dy muaj përpara vrasjes në Meksiko Siti.

Takimi ishte përmendur edhe në dokumentet e mëparshme, por ditët e fundit knë dalë detaje të reja, edhe pse ende nuk dihet se kush e ka kërkuar takimin.

Roli i gruas së Osvaldit

Në gazeta ka edhe një memo për telefonatat anonime të bëra në ambasadën amerikane në Canberra, Australi, një vit para vrasjes. Personi që bëri thirrjet, raportoi se qeveria sovjetike po planifikonte të vriste Kenedin. Në një tjetër telefonatë të bërë më 24 nëntor, dy ditë pas vrasjes, ai dyshohet se konfirmoi se Moska qëndronte pas vdekjes së Jfk. Në të gjitha dosjet, përmendet gruaja e Osvaldit, Marina, e cila ishte ruse: në njërën prej tyre do të shpjegohej se si një student maroken ka kontaktuar me CIA-n pas të shtënave, duke pretenduar se ka qenë i dashuri i tij, megjithëse nuk dihet se çfarë rëndësie mund të ketë informacioni për hetimin.

Dokumentet ende të klasifikuara

Janë rreth 10 mijë faqe që Kongresi kishte kërkuar t’i deklasifikonte që në vitin 1992. Afati tjetër i vendosur nga Biden, është data 15 dhjetor 2022, kur dokumentet e mbetura do të shqyrtohen me rigorozitet dhe më pas do të publikohen.

Sipas urdhrit të presidentit amerikan, agjencitë që dëshirojnë të vazhdojnë të mbajnë në burim disa dokumente përtej afatit të vitit të ardhshëm, duhet t’i ofrojnë Shtëpisë së Bardhë “një indeks të paklasifikuar që identifikon për secilën arsyet pse agjencia propozon shtyrjen”.

Për CNN, publikimi i dokumenteve ka të ngjarë të zgjasë debatin e ashpër midis qeverisë federale dhe hetuesve që kanë të bëjnë me vrasjen e JFK, të cilët gjithmonë kanë argumentuar se CIA, FBI dhe agjenci të tjera të sigurisë kombëtare, kanë penguar vazhdimisht një shpërndarje të rregullt nga Kongresi. Për më tepër, sipas sondazheve të shumta, shumica e amerikanëve nuk e besojnë përfundimin zyrtar të Komisionit Warren, se Oswald po vepronte i vetëm në vrasjen e Kenedit.

Dyshimet

Shumica e 1.500 dokumenteve, theksojnë studiuesit të zhgënjyer, si politologu i famshëm Larry Sabato, nuk ofrojnë asnjë lajm për vrasjen, por janë dublikatë të dokumenteve të publikuara më parë, që ndoshta shtojnë emrin e një agjenti të FBI-së ose disa fjalë që ishin lënë jashtë.

“Ka gjithmonë një herë tjetër”, tha për CNN drejtori i Qendrës për Politikë i Universitetit të Virxhinias dhe një nga akademikët kryesorë që hulumton vdekjen e presidentit të 35-të amerikan në Dallas më 22 nëntor 1963.

“Ato janë jo aq të rëndësishme, sepse ne mund të gjenim armën e dyshuar për të ndryshuar të gjithë teorinë e vrasjes”, tha Sabato, i cili i quan lajmet që dolën si minimale dhe me pak rëndësi.

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *