27 Mars, 2023

Si u bë Abu Dhabi qyteti më i sigurt në botë?

 Si u bë Abu Dhabi qyteti më i sigurt në botë?

Nga Kajro në Stamboll, qytetet e Lindjes së Mesme kanë qenë gjithmonë qendrat kryesore të zhvillimit të rajonit. Por jeta në to nuk ka qenë gjithmonë e sigurt. Edhe në Bagdadin Abbasid, një nga qytetet më të rëndësishme dhe produktive në historinë njerëzore, kriminelët dhe mashtruesit ishin aq të shumtë, saqë shiheshin pothuajse si fis më vete. Referencat për “Banu Sasan”, siç njiheshin gjerësisht këta mashtrues, mund të gjenden nëpër veprat historike dhe letrare.

Qindra vjet më vonë, siguria e qyteteve është një çështje që vazhdon të jetë një problem shqetësues për rajonin dhe më gjerë. Por në pjesë të ndryshme të Lindjes së Mesme, jeta nuk ka qenë kurrë më e sigurt. Sipas një raporti të Gallup mbi Rendin dhe Ligjit 2021, njerëzit ndjehen më të sigurt kur ecin më këmbë natën në Emiratet e Bashkuara Arabe se kudo tjetër në botë.

Konkretisht, vendi ka një rekord të jashtëzakonshëm për sigurinë e grave. Sipas OKB-së, rreth 40 deri në 60 për qind e grave kanë përjetuar ngacmime seksuale në rrugët e Lindjes së Mesme dhe Afrikës së Veriut. Pavarësisht kësaj krize, Emiratet e Bashkuara Arabe nuk janë vetëm vendi më i sigurt për gratë në rajon, por në të gjithë botën. Kjo sipas Indeksit të Grave, Paqes dhe Sigurisë të publikuar nga Universiteti Georgetown ku Emiratet e Bashkuara Arabe renditen si vendi në të cilin gratë ndihen më të sigurta duke ecur vetëm në lagjet e tyre gjatë natës.

Kryeqyteti Abu Dhabi ka vlerësime të tjera të veta. Në fillim të këtij viti, uebsajti global i të dhënave Numbeo e renditi atë si qytetin më të sigurt në botë, me Sharjah dhe Dubain që shfaqen në 10-shen më të mirë. Abu Dhabi gjithashtu ka triumfuar përballë pandemisë. Në shtator, ai kryesoi një listë të juridiksioneve që janë marrë më së miri me Covid-19, të përpiluar nga konsorciumi analitik Deep Knowledge Group.

Për shkak se shumë faktorë kompleks luajnë rol, pak qytete – edhe ato të pasura – kanë këto nivele sigurie. Planifikimi urban është një çështje vendimtare. Me detyrën për ta bërë Parisin më të sigurt, zyrtari i shekullit të 19-të, Georges-Eugene Haussmann, rrafshoi në mënyrë të diskutueshme pjesët mesjetare të qytetit për të krijuar një mjedis urban më të organizuar dhe sanitar që ekziston akoma edhe sot. Në Emiratet e Bashkuara Arabe, zonat e lira sjellin rregull në qytetet me zhvillim të shpejtë, krijojnë qendra të përsosmërisë dhe lejojnë juridiksione ligjore të përshtatura për të ndihmuar sektorët të rriten.

Një tjetër përbërës thelbësor është një ekuilibër i mirë midis të qenit i ashpër ndaj krimit dhe të pasurit forca ligjzbatuese që tregojnë mirësi e dhembshuri. Në Abu Dhabi, reformat e fundit ligjore kanë lehtësuar kufizimet në disa aspekte sociale, duke patur gjoba të larta ndaj abuzimeve. Forcat policore të qytetit përdorin gjithashtu praktika të “policimit në komunitet”, të cilat theksojnë sigurimin e besimit dhe bashkëpunimin e publikut dhe përfshirjen e metodave jo shtrënguese në reduktimin e krimit.

Por prosperiteti i njerëzve është ndoshta faktori më i rëndësishëm. Përsëri, ka të dhëna se Emiratet e Bashkuara Arabe janë lider në këtë drejtim. Këtë vit ai u hodh me 10 vende për t’u renditur si vendi i katërt më i mirë në botë për të jetuar dhe punuar në studimin e 14-të vjetor të HSBC-së Expat Explorer. Dhe normat ligjore gjithnjë në zhvillim, të tilla si një traget i zbuluar për jomuslimanët në fillim të këtij muaji, krijojnë një ndjenjë se Emiratet e Bashkuara Arabe janë një shtëpi e dytë larg shtëpisë.

Kjo ka kërkuar një planifikim afatgjatë dhe të kushtueshëm. Por kënaqësia e banorëve të Emirateve të Bashkuara Arabe tregon se investimi në siguri është një nga politikat më të mira që një qeveri mund të ndjekë. Duke vepruar kështu, në vetëm disa dekada është e mundur të ndërtohet një oaz qetësie, mundësie dhe sigurie që njerëzit nga e gjithë bota mund ta quajnë shtëpi.

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *