4 Qershor, 2023

“Shiptarët”: betejë me një gojështhurrur në Strasburg

 “Shiptarët”: betejë me një gojështhurrur në Strasburg

Gjykata e Apelit rrëzoi ankesën e Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve (KSHK) ndaj vendimit të Gjykatës së Lartë, e cila përcaktonte se ministri Aleksandar Vulin nuk ka fyer dhe diskriminuar shqiptarët, duke i quajtur disa herë “shiptarë”.

Presidenti i këtij këshilli, Ragmi Mustafa, thotë se me këtë vendim Gjykata e Apelit “legalizoi dhe institucionalizoi gjuhën e urrejtjes drejtuar shqiptarëve në Serbi”.

Vendimi i gjykatës daton në shtator të këtij viti, por vetëm tani (në fund të dhjetorit) ka mbërritur në Këshillin Shqiptar.

Gjykata e Lartë e Beogradit e hodhi poshtë shkurtin e këtij viti si një padi të pabazuar të ngritur nga Ragmi Mustafa në emër të Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve (NSA), të cilin ai e drejton, për gjuhën e urrejtjes, kundër ministrit të Brendshëm Aleksandar Vulin.

Gjykata e Apelit tani vetëm e ka lënë në fuqi atë vendim.

“Siç dihet, që nga qershori i vitit 2019, ne kemi luftuar për drejtësi, kundër ‘kriminalizimit’ dhe institucionalizimit të gjuhës së urrejtjes.

Aleksandar Vullin, i cili atëherë ishte ministër i Mbrojtjes i Republikës së Serbisë, nuk është vetëm iniciues institucional i diskursit ksenofobik, por mbi të gjitha sinonim i albanofobisë”, ka thënë Mustafa pas vendimit të fundit të gjykatës.

Sipas Mustafës, të gjitha raportet relevante ndërkombëtare kanë theksuar qasjen ksenofobike dhe raciste të Vulinit.

“I bëj thirrje BE-së, OSBE-së dhe SHBA-së që të ndikojnë në Beogradin zyrtar dhe të parandalojnë gjuhën e urrejtjes kundër pakicave në Serbi, pasi lirimi i ministrit Vulin nga akuzat për gjuhë urrejtjeje, intolerancë dhe diskriminim ‘legalizon’ diskriminimin, ksenofobinë dhe racizmin ndaj shqiptarëve që jetojnë në Serbi dhe gjetkë”, thotë presidenti i NSA.

Ai vlerësoi se ky proces pasqyron më së miri gjendjen në gjyqësorin në Serbi, i cili, siç thotë ai, nuk ka guxim të jetë i pavarur dhe politikisht i pakompromis para një ministri.

Mustafa thotë se nuk do të dorëzohet dhe se drejtësinë do ta kërkojë në Gjykatën Kushtetuese, si gjykata më e lartë në vend, e më pas në Gjykatën Evropiane për të Drejtat e Njeriut në Strasburg.

Deputeti Shaip Kamberi, i cili përfaqëson të vetmen opozitë parlamentare në Serbi me 6 këshilltarë, tha se Vulin nuk i respekton as ligjet e Serbisë.

“Problemi është se Aleksandar Vulin nuk e respekton as Republikën e Serbisë dhe ligjet e saj. I kujtojmë zotit Vulin se emri zyrtar ‘Shqiptarët’ përdoret në të gjitha ligjet në Republikën e Serbisë”, thotë Kamberi.

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *