1 Tetor, 2023

Rusia nuk ka demografinë e duhur për luftë

 Rusia nuk ka demografinë e duhur për luftë

Ndërsa Rusia shpenzoi pjesën më të madhe të vitit 2021 duke grumbulluar trupa në kufirin e saj ukrainas, një titull i rëndësishëm pothuajse i shpëtoi vëmendjes.

Ndërsa presidenti rus Vladimir Putin kërcënoi Ukrainën, Rusia pësoi rënien më të madhe natyrore të popullsisë që nga Lufta e Dytë Botërore, duke humbur 997.000 njerëz në periudhën njëvjeçare midis tetorit 2020 dhe shtatorit 2021.

Edhe pse viktimat nga Covid-19 në Rusi ishin në shifra të larta dhe ndoshta shumë të nën-raportuara, kjo nuk ishte një anomali e njëhershme.

Në vend të kësaj, ishte hapja e një tendence afatgjatë që do të shfaqet seriozisht gjatë dekadës së ardhshme. Rusia është gati të hyjë në një periudhë të zgjatur dhe të dhimbshme të rënies demografike në vend-duke ndërlikuar ambiciet e saj ekspansioniste jashtë vendit.

Rrënjët e kësaj rënie demografike qëndrojnë në vitet 1990 dhe kaosi i shkaktuar nga tranzicioni post-sovjetik i Rusisë nga një ekonomi e planifikuar në mënyrë qendrore në një ekonomi kapitaliste, të bazuar në treg.

Tranzicioni u karakterizua nga trazirat ekonomike, papunësia masive dhe alkoolizmi, të gjitha këto të kombinuara për t’i dhënë Rusisë një nga jetëgjatësia më e ulët e meshkujve në botë.

Megjithatë, ndikimi më i qëndrueshëm ishte kolapsi i njëkohshëm i nivelit të lindjeve. Nga viti 1993 deri në vitin 2007, shkalla e fertilitetit (e përcaktuar si numri i fëmijëve që një grua mund të pritet të ketë gjatë jetës së saj) ra nën 1.5, shumë më poshtë se shkalla e zëvendësimit 2.1 e nevojshme për të mbajtur një popullsi të qëndrueshme.

Efektet e këtij kolapsi dramatik dhe të zgjatur të nivelit të lindjeve tani po bëhen të dukshme. Një vështrim i shkurtër në piramidën e popullsisë së Rusisë ilustron këtë efekt goditës.

Janë rreth 12.5 milionë rusë mes moshës 30 dhe 34 vjeç, të cilët kanë lindur rreth ose pak para rënies së Bashkimit Sovjetik. Por ka rreth 6.5 milionë njerëz mes moshës 20 dhe 24 vjeç që kanë lindur gjatë kaosit të fundit të viteve 1990.

Kjo bazë më e vogël e njerëzve që mund të lindin fëmijë do të thotë se niveli i lindjeve është pothuajse i destinuar të bjerë. Dhe kjo është pikërisht ajo që ka ndodhur; pas një periudhe të shkurtër të rritjes natyrore të popullsisë në mesin e viteve 2010, popullsia e Rusisë përsëri filloi të tkurret në vitin 2019. Ajo do të vazhdojë të jetë aq e mirë në të ardhmen e parashikueshme.

Ky parashikim i zymtë demografik u bë edhe më i tmerrshëm me ardhjen e COVID-19.

Largimi fillestar i COVID-19 nga Kremlini dhe përpjekjet për të përhapur dezinformimin e vaksinave në të gjithë Perëndimin duket se kanë dështuar në popullsinë e tij, duke rezultuar në një shkallë vaksinimi që renditet si një nga më të ulëtat në botën e zhvilluar.

Përvetësimi i ulët i vaksinimit, i shoqëruar me një qasje ndaj COVID-19 dhe sistemin e dobët të kujdesit shëndetësor, kanë kontribuar në një nga normat më të larta të vdekshmërisë nga COVID-19 në botë. Qeveria e Rusisë numëron rreth 300.000 vdekje, por një vlerësim më i besueshëm nga Economist e vendos shifrën në 1 milion, duke i dhënë Rusisë dallimin e dyshimtë se ka më shumë vdekje nga COVID-10 për frymë se çdo vend tjetër përveç Bullgarisë. Rënia e fundit e popullsisë së Rusisë i paraprin COVID-19, por pandemia ka bërë shumë për ta përkeqësuar atë.

Është e mundur që emigracioni do ta bëjë këtë pamje demografike më pak të zymtë. Rusia është mbështetur prej kohësh në imigracionin nga ish-republikat sovjetike për të kompensuar humbjen natyrore të popullsisë në vend, dhe në vitet e fundit, ajo ka rritur përpjekjet e saj duke inkurajuar rusët etnikë kudo nga Ukraina në Uruguai për të emigruar.

Por edhe këtu, ka një të ardhme të kufizuar përmbys. COVID-19 ka mbajtur shumë migrantë të mundshëm të mbyllur në shtëpi. Ekonomia e ndenjur e Rusisë ka dërguar të tjerët në kërkim të mundësive ekonomike gjetkë. Dhe më e thjeshta, shumë nga njerëzit që kanë më shumë gjasa të emigrojnë tashmë kanë. Rritja e imigracionit (vetë e pamundur) mund të zbusë rënien demografike të Rusisë, por nuk mund ta ndalojë atë.

Ky realitet demografik është ndoshta faktori më i madh kufizues për ambiciet ekspansioniste të Putinit në Ukrainë për dy arsye.

Çdo pushtim i Ukrainës do të merrte një kosto serioze në jetën ruse, me ukrainasit të përgatitur dhe të motivuar për t’i rezistuar pushtimit rus në një mënyrë që nuk ishin kur Rusia aneksoi Krimenë në vitin 2014. Ministri ukrainas i Mbrojtjes Oleksii Reznikov e ka bërë të qartë këtë, duke thënë ndërsa Ukraina nuk do të dyshimi do të vuante në rast lufte, gjithashtu “nuk do të vajtonte vetëm”. Dhe shumica e viktimave ruse do të ishin ushtarë në të 20-at e tyre – anëtarë të të njëjtit brez të vogël të lindur gjatë viteve 1990, të cilët Rusia mezi përballon t’i sakrifikojë.

Faktori i dytë kufizues lidhet me përgjigjen e Perëndimit ndaj çdo lëvizjeje ruse në Ukrainë. Studiuesit debatojnë për dobinë e sanksioneve në ndryshimin e sjelljes, por ndikimi i tyre ekonomik ka qenë i qartë.

Ekonomia e Rusisë është ende më e vogël se sa ishte në vitin 2014, kur sanksionet perëndimore në përgjigje të pushtimit të Krimesë ndihmuan në uljen e PBB-së me më shumë se një të katërtën. Dhe Perëndimi ka ende shumë më tepër dhimbje ekonomike për të shkaktuar, nga ngrirja e Rusisë nga SWIFT (sistemi përmes të cilit bankat ndërkombëtare bëjnë transferta) deri te anulimi i Nord Stream 2 (tubacioni që dërgon gaz natyror nga Rusia në Gjermani). Këto sanksione do të shkaktonin rrjedhje kapitale dhe trazira ekonomike në një masë që nuk është parë që nga vitet 1990 – duke ulur nivelin e lindjeve të Rusisë në momentin që ajo ka më shumë nevojë që të rritet.

Në vend që të jetë thjesht një faktor kufizues, është e mundur të argumentohet se dora e dobët demografike e Rusisë e ka bërë atë edhe më të rrezikshme.

Në fund të fundit, nevoja e Rusisë për më shumë njerëz është pa dyshim një konsideratë motivuese për qëndrimin e saj aktual agresiv ndaj Ukrainës dhe Putini ka thënë se mendimi i një Rusie të shpopulluar e ndjek më së shumti – edhe nëse ideja që ukrainasit do të regjistroheshin për të qenë rusë të mirë është kryesisht deluzionale.

Por demografia e Rusisë dhe hija e gjatë e viteve 1990 pengojnë ashpër atë që Kremlini mund të bëjë tani. Ambiciet e ardhshme të Rusisë janë ende të rënduara nga e kaluara e saj e afërt.

Burimi: Foreign Policy

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *