3 Dhjetor, 2023

Pse doza e tretë është shumë e rëndësishme në këtë fazë të pandemisë?

 Pse doza e tretë është shumë e rëndësishme në këtë fazë të pandemisë?

Covid-19, duhet ta dimë deri tani, është një objektiv në lëvizje. Në vjeshtë, shpërndarja e përforcuesve për grup moshat më të vjetra ishte e diskutueshme. Tani dozat treta janë në fokusin e të gjithë ekspertëve të shëndetësisë. Pra, pse përforcuesit ndihmojnë kaq shumë në krahasim me dozat e para dhe të dyta, dhe a do të detyrohemi të marrim më shumë doza vaksine?

Edhe përpara Omicron, ishte e qartë se do të kërkoheshin përforcues për të ruajtur nivelet e mbrojtjes kundër infeksionit, megjithëse ishte e qëndrueshme mbrojtja kundër sëmundjeve të rënda.

Vaksinat e nxisin trupin të prodhojë antitrupa neutralizues që kapin Covid-in përpara se virusi të infektojë qelizat tona, por antitrupat qarkullues mund të pakësohen me kalimin e kohës. Të dhënat nga Izraeli, një nga vendet e para që vaksinoi popullsinë e tij, treguan një rënie të mbrojtjes kundër infeksionit pas vetëm tre muajsh. Ai zbuloi se njerëzit kishin rreth 15 herë më shumë gjasa për t’u infektuar gjashtë muaj pas dozës së dytë, krahasuar me disa javë pas saj.

Edhe nëse shumica e njerëzve mbeten të mbrojtur kundër sëmundjeve të rënda, ky imunitet në rënie paraqet një çështje të rëndësishme të shëndetit publik, kur një pjesë e të rriturve në mbarë botën janë të pa vaksinuar.

Omicron e ka bërë më urgjente nevojën për përforcues. Mutacionet në virus nënkuptojnë se proteina e tij tani duket krejt e ndryshme nga ajo e llojit origjinal të Wuhanit që të gjitha vaksinat aktuale janë krijuar duke pasur qëllim atë. Kjo nga ana tjetër do të thotë se antitrupat nga infeksioni dhe vaksinimi i mëparshëm do të jenë më pak efikas në kapjen e Omicron.

Studimet tregojnë se një dozë përforcuese rrit nivelet e antitrupave dukshëm mbi nivelin e parë pas dy dozave, gjë që disa shpresojnë se imuniteti do të ndodhë më ngadalë pas një doze të tretë, megjithëse ka kaluar kohë e pamjaftueshme për të përcaktuar nëse është kështu.

Ekziston gjithashtu arsye për njëfarë optimizmi se vaksinat mund të qëndrojnë më mirë kundër sëmundjeve të rënda sesa kundër infeksioneve. Sistemi imunitar ka një linjë të dytë mbrojtjeje në qelizat T, të cilat sulmojnë qelizat tashmë të infektuara. Këto priren të qëndrojnë më gjatë dhe ata njohin pjesë të virusit që janë më shumë të ruajtura, që do të thotë se mutacionet e Omicron kanë më pak gjasa t’i heqin ato nga aroma. Pra, nëse antitrupat nuk janë mjaftueshëm të mirë për të shmangur infeksionin, qelizat T mund të hyjnë për ta vënë nën kontroll sëmundjen.

Të dhënat laboratorike duken inkurajuese, por rezultatet e botës reale po ndiqen nga afër në Afrikën e Jugut, Mbretërinë e Bashkuar dhe gjetkë për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje, e cila mbetet një nga pasiguritë më të mëdha se si do të zhvillohet kjo valë.

Shkencëtarët shpresojnë se gjenerata e ardhshme e vaksinave do të sigurojë mbrojtje imune shumë më të gjerë në mënyrë që ato të jenë efektive kundër mutacioneve. Një mundësi është një vaksinë e krijuar posaçërisht për të shkaktuar një përgjigje të qelizave T ndaj makinerisë së riprodhimit viral, për të cilën shkencëtarët kanë treguar se mund të rezultojë në imunitet që zgjat vite dhe jo muaj.

The Guardian

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *