29 Nëntor, 2023

Parashikimi i zi për Moskën: Rusia falimenton para se të pushtojë Ukrainën

 Parashikimi i zi për Moskën: Rusia falimenton para se të pushtojë Ukrainën

Rusia mund të falimentojë para se të pushtojë Ukrainën. Problemet financiare thjesht po përparojnë më shpejt se ushtria e saj. Vetë sanksionet janë problemi më i vogël, sepse disa prej tyre nuk janë zbatuar ende.

Ajo që po e shkatërron aktualisht janë pritshmëritë. Përveç izolimit të koordinuar të Rusisë, këto pritshmëri lidhen edhe me situatën ushtarake në Ukrainë, e cila nuk po zhvillohet ashtu siç e imagjinonte Putini.

Kursi i këmbimit të monedhës kombëtare ra në më shumë se 100 rubla për një dollar, duke humbur një të tretën e vlerës së saj që nga fillimi i vitit. 40% e rezervave valutore të Bankës Qendrore të Rusisë janë ngrirë, gjë që kufizon ashpër aftësinë e saj për të luftuar rënien e rublës.

Kjo e ka detyruar atë të prezantojë politika të ashpra, si rritja e normës së interesit të referencës nga 9.5% në 20%, ndwrkohë që Ministria e Financave u ka urdhëruar kompanive të eksportit që 80% e të ardhurave të tyre nga valuta të shkëmbehen automatikisht me rubla.

Pjesa më e madhe e sistemit financiar të Rusisë është përjashtuar nga SWIFT, rrjeti global përmes të cilit shumica e institucioneve financiare në botë komunikojnë. Kjo e ndërlikon seriozisht biznesin dhe duhet të kërkohen kanale alternative, më pak të sigurta.

Nga ana tjetër, Bursa e Moskës është mbyllur për tre ditë. Para mbylljes, indeksi i aksioneve ra ndjeshëm për shkak të një shitjeje të mprehtë. Për këtë arsye u miratua një dekret për ndalimin e shitjes së aksioneve nga të huajt, gjë që nuk mund ta bëjnë gjithsesi sepse bursa është e mbyllur. Investitorët e huaj zotërojnë aksione në vlerë prej 15 deri në 20 trilion rubla në Rusi, që është rreth një e treta e tregut.

Federata e Bursave Evropiane, një organizatë që bashkon të gjithë në Evropë (BE, MB, Zvicër dhe vende të tjera), i ka hequr Bursës së Moskës anëtarësimin vëzhgues. Vendimi u mor unanimisht dhe deklarata shpreh mbështetje të thellë për popullin e Ukrainës.

Disa anëtarë, si Bursa Gjermane me qendër në Frankfurt, kanë ndaluar tashmë tregtimin e aksioneve të kompanive ruse dhe tregtimin me investitorët rusë. Përveç bursave evropiane, SHBA ndaloi gjithashtu tregtimin e aksioneve dhe letrave të tjera me vlerë të kompanive ruse dhe investitorëve nga Rusia.

Gazprom, Sberbank, Rosneft … situata është e njëjtë me çdo kompani, ata merreshin me naftë ose financa. Sberbank ka humbur 99,99% të vlerës së saj dhe çmimi aktual i aksionit është 0,01 dollarë, d.m.th. një cent. Në vitin 2022, banka hyri me një çmim aksioni prej 16 dollarë, dhe 28,02 të tjera ishte 1,06 dollarë. Aktualisht, tregtimi është i bllokuar, kështu që aksionet e bankës më të madhe ruse nuk mund të blihen për një cent.

Lufta në Ukrainë dhe sanksionet e vendosura ndaj Bankës Qendrore të Rusisë, d.m.th. ngrirja e 40% të rezervave valutore mund të bëjë që Rusia të mos jetë në gjendje të shlyejë borxhet e saj. Kjo praktikisht do të thotë falimentim shtetëror. Rusia, në fakt, tashmë ka ndaluar shlyerjen e disa borxheve, duke e

Sanksionet gjithashtu do të ulin ndjeshëm GDP-në e Rusisë, e cila rishikon pritshmërinë e mëparshme të agjencive të vlerësimit të kredisë për rritjen e PBB-së së Rusisë prej 1.6%.

Bankat dhe kompanitë ruse kanë pothuajse 400 miliardë dollarë borxh jashtë vendit, por edhe nëse duan, nuk mund t’i shlyejnë ato borxhe për shkak të ndalimit nga Banka Qendrore e Rusisë. Ata janë të detyruar të mos shlyejnë borxhet e tyre, gjë që është teknikisht e falimentuar.

Po ashtu, ekziston një listë e gjatë e kompanive që kanë ndërprerë aktivitetin në tregun rus: Apple, Audi, AMD (patate të skuqura), Amazon, Adobe, BMW, Bolt, Boeing, Chevrolet, Cadillac, Carlsberg, Coca-Cola, Danone, Disney, Dell. , Ericsson, Ford, General Motors, Harley Davidson, Intel, Jaguar, Lenovo, Maersk, Mercedes, Netflix, Nike, Nestle, Porsche, Renault, Scania, Volvo, Volkswagen dhe shumë të tjerë.

Inflacioni tashmë është rritur në 9.05% në vit që nga 25 shkurt 2022, dhe deri në atë datë asnjë nga këto nuk ka filluar të ndodhë. Rusia si shtet nuk paguan pagesat e kuponit dhe në këtë mënyrë nuk shlyen efektivisht borxhin e jashtëm. Teknikisht, tashmë është falimentuar. Bankat dhe kompanitë ruse janë të ndaluara të paguajnë borxhin e jashtëm, kështu që teknikisht ato janë gjithashtu të falimentuara. Rikthimi në treg në rrethana të tilla do të jetë jashtëzakonisht i vështirë.

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *