1 Prill, 2023

Një nga vendet më të pasura dhe prodhuese, disa shifra për ata që pyesin: Pse është e rëndësishme Ukraina?

 Një nga vendet më të pasura dhe prodhuese, disa shifra për ata që pyesin: Pse është e rëndësishme Ukraina?

Ukraina është një nga vendet më të mëdha në Evropë për nga territori me 41 milionë njerëz me arsim të lartë të motivuar për të punuar.

Si renditet kombi i Ukrainës:

– I pari në Evropë në rezervat e provuara të mineralit të uraniumit të rikuperueshëm;

– Vendi i dytë në Evropë dhe vendi i 10 në botë për sa i përket rezervave të xehes së titanit;

– Vendi i dytë në botë për sa i përket rezervave të eksploruara të xeheve të manganit (2.3 miliardë ton, e barabartë me 12% të rezervave botërore);

– Rezervat e 2-të më të mëdha të mineralit të hekurit në botë (30 miliardë tonë);

– Vendi i dytë në Evropë për sa i përket rezervave të xehes së merkurit;

– Vendi i 3-të në Evropë (vendi i 13-të në botë) në rezervat e gazit argjilor (22 trilion metra kub)

– E katërta në botë për vlerën totale të burimeve natyrore;

Vendi i 7-të në botë në rezervat e qymyrit (33.9 miliardë ton)

Ukraina është një vend bujqësor:

– I pari në Evropë për nga sipërfaqja e kultivueshme;

– Vendi i 3-të në botë për zonën e tokës së zezë (25% e vëllimit botëror);

– Vendi i parë në botë në eksportet e lulediellit dhe vajit të lulediellit;

– Vendi i dytë në botë në prodhimin e elbit dhe vendi i 4-të në eksportet e elbit;

– Prodhuesi i tretë më i madh dhe eksportuesi i katërt më i madh i misrit në botë;

– Prodhuesi i 4-të më i madh i patates në botë;

– Prodhuesi i 5-të më i madh i thekrës në botë;

– Vendi i 5-të në botë në prodhimin e bletëve (75,000 ton);

– Vendi i 8-të në botë në eksportet e grurit;

– Vendi i 9-të në botë në prodhimin e vezëve të pulës;

– Vendi i 16-të në botë në eksportet e djathit.

– Ukraina mund të plotësojë nevojat ushqimore të 600 milionë njerëzve.

Ukraina është një vend i industrializuar:

– I pari në Evropë në prodhimin e amoniakut;

– 2-е Sistemi më i madh i gazsjellësit në botë dhe i 4-ti më i madhi në botë (142.5 miliardë metra kub kapacitet prodhues gazi në BE);

– I treti më i madhi në Evropë dhe i 8-ti më i madhi në botë për sa i përket kapacitetit të instaluar të centraleve bërthamore;

– Vendi i 3-të në Evropë dhe i 11-ti në botë për gjatësinë e rrjetit hekurudhor (21700 km);

– Vendi i 3-të në botë (pas Shteteve të Bashkuara dhe Francës) në prodhimin e gjurmuesve dhe pajisjeve gjurmuese;

– Eksportuesi i tretë më i madh i hekurit në botë

– Eksportuesi i 4-të më i madh i turbinave për termocentralet bërthamore në botë;

– Prodhuesi i katërt botëror i raketave;

– Vendi i 4-të në botë në eksportet e argjilës

– Vendi i 4-të në botë në eksportet e titanit

– Vendi i 8-të në botë në eksportet e mineraleve dhe koncentrateve;

– Vendi i 9-të në botë në eksportet e produkteve të industrisë së mbrojtjes;

– Prodhuesi i 10-të më i madh i çelikut në botë (32.4 milion ton).

 

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *