1 Tetor, 2023

Një bast 3 miliard dollarësh për të gjetur eliksirin e jetës

 Një bast 3 miliard dollarësh për të gjetur eliksirin e jetës

Start up-et vijnë dhe strat up-et ikin. Por ka pak start up-e me 3 miliardë dollarë në bankë. Ky është pozicioni fatlum ku Altos Labs e gjen veten. Ky mund të jetë start up-i më i mirëfinancuar ndonjëherë në histori. Dhe themeluesit e saj, një ditë shpresojnë se do t’i ofrojnë botës eliksirin e jetës.

Të tjerë e kanë provuar këtë në të shkuarën. Në vitin 2013, një kompani u ngrit vetëm për këtë qëllim, por ende nuk ka nxjerrë asnjë produkt. Të njëjtin vit Craig Venter dhe Peter Diamandis, që drejtonin një laborator si ato të sekuencimit gjenomik, synonin të krijonin “Jetëgjatësinë”, por gradualisht hoqën dorë. Por përsëri kjo fushë ka shumë miliarderë të përfshirë në të. NjëRI thuhet se është Jeff Bezos, por nuk ka asgjë të konfirmuar. Zgjata e jetës është fushë tërheqëse për njeriun, që zakonisht është dikush që ka çdo gjë.

Një ecje në kodër

Themeluesit e Altos duken shumë seriozë në atë çfarë synojnë. Në zbulimet biologjike të bëra gjatë dekadave të fundit, në dy prej tyre, në veçanti,  ata besojnë se kanë parë përmbledhjen e një përgjigjeje për pyetjen se si të ndryshohet procesi i plakjes qelizore. Ata gjithashtu kanë rekrutuar një kastë shkencore të mbushur me specialistë për t’i ndihmuar ata të gjejnë këtë përgjigje. Sëmundjet që mund të kenë potencialisht lidhje me të janë, çrregullimet konjitive, shkatërrimi i neuroneve, diabeti dhe problemet metabolike dhe kanceri. Ballafaqimi me këto, në fund të fundit, mund të mos zgjasë jetëgjatësinë mesatare. Por do të zgjaste shëndetin e mirë.

Ideja e Altos ishte e doktor Klausner, ish-drejtues i Institutit Kombëtar të Kancerit në SHBA dhe doktor Milner, një biznesmen aventurier me gishtat në shumë torta. Më pas ata rekrutuan Bishop, drejtues i një laboratori që zbulonte kancerin, si truri i biznesit.

Dy gjetjet rreth të cilave është ndërtuar firma janë faktorët e transkriptimit Yamanaka dhe shtegu i integruar i përgjigjes ndaj stresit (ISR). Faktorët Yamanaka, të zbuluar në vitin 2006 nga Yamanaka Shinya i Universitetit të Kiotos, janë katër proteina që rregullojnë gjenet që shërbejnë, në thelb, për të kthyer një qelizë në mjedisin e saj fillestar. Në këtë rast, “rikthimi në fabrikë” do të thotë një gjendje e njohur si pluripotencë e kryer nga qelizat burimore embrionale. Qelizat pluripotente janë ato që mund të krijojnë pasardhës të aftë për t’u diferencuar në një shumëllojshmëri të gjerë qelizash të specializuara.

Eksperimentet e hershme që përfshinin induksionin e faktorëve Yamanaka në kafshët laboratorike shpesh shkaktuan tumore të quajtura teratoma, në të cilat qelizat shndërrohen në përzierje të çuditshme indesh. Megjithatë, më pas është zbuluar se një rivendosje e pjesshme për të shmangur këtë problem është e mundur duke aktivizuar gjenet përkatëse vetëm për një kohë të shkurtër. Kjo rezulton në një kthim në shëndetin rebel rinor. Eksperimentet në minj kanë treguar se si kjo mund të ndalojë përparimin e progerisë, një sindromë e shkaktuar nga mutacionet që imiton plakjen e shpejtë, mund të nxisë shërimin e muskujve të lënduar dhe mund të mbrojë mëlçinë nga dëmtimi i paracetamolit, një qetësues i përdorur gjerësisht.

Në kontrast me faktorët Yamanaka, të cilët kanë një datë të qartë zbulimi, ideja e një shtegu ISR është shfaqur gradualisht. Një nga konceptet më të rëndësishme të biologjisë është homeostaza, ruajtja e një mjedisi të brendshëm konstant përballë presionit të jashtëm për ndryshim. ISR e bën këtë në një nivel qelizor. Nëse zbulohet një burim i stresit qelizor, qoftë ai i jashtëm, siç është mungesa e oksigjenit ose e lëndëve ushqyese, ose infeksioni viral, ose të brendshme, si p.sh. akumulimi i proteinave të palosura gabimisht ose aktivizimi i një gjeni potencialisht kancerogjen, ISR ndez një program urgjence për të rivendosur prodhimin e proteinave. Nëse kjo nuk e zgjidh problemin, atëherë shtyp butonin e vetë-shkatërrimit, duke hedhur në erë qelizën në të cilën ndodhet, në një proces të quajtur apoptozë, për ta ndaluar atë të shndërrohet në një vend të sëmundjes.

Zgjidh dhe mikso

Këto dy zbulime, sipas mendimit të themeluesve, janë mënyra për të përmirësuar shëndetin e qelizave të sëmura. Plani fillestar është që të shqyrtohet kjo në tre kampuse, në Kembrixh, Angli, Zonën e Gjirit të Kalifornisë dhe San Diego. Institutet në këto vende do të drejtohen respektivisht nga Wolf Reik, Peter Walter dhe Juan Carlos Izpisua Belmonte. Secili do të strehojë, nga ana e tij, rreth 6 grupe kërkimore që hetojnë aspekte të ndryshme të problemit.

Doktor Reik, i dalë nga Instituti Babraham, një laborator i pavarur kërkimor biomjekësor pranë Kembrixhit, është një ekspert në një fushë të quajtur rregullimi i gjeneve epigjenetike. Ngatërrimi me këtë proces, në të cilin shprehja e gjeneve kontrollohet nga mënyra se si ADN-ja paketohet në kromozome, është mënyra se si funksionojnë faktorët Yamanaka. Dr Walter, deri tani në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko, studion sjelljen e proteinave brenda qelizave. Ai ka qenë i përfshirë që në fillim në hartimin e rrugës ISR. Dhe Dr Izpisua Belmonte, i cili drejtoi Laboratorin e Gjenevës në Institutin Salk, është gjithashtu thellësisht i përfshirë në studimin e faktorëve Yamanaka. Në të vërtetë, ishte ai që vuri re potencialin e tyre për t’u rinovuar pa një rivendosje të plotë të fabrikës, me të gjitha pasojat e mundshme mjekësore që shkakton. Më parë, ata që kërkonin të kthenin faktorët Yamanaka në avantazh mjekësor po shikonin terapitë me qeliza staminale për të rigjeneruar indet tashmë në trup dhe gjithashtu në idenë e rritjes së organeve për transplantim. Dr Izpisua Belmonte hapi rrugën e tretë të mundësisë së rinovimit që Altos kërkon të shfrytëzojë.

Doktor Yamanaka, gjithashtu, ka dalë vullnetar, pra nuk do të paguhet. Në të vërtetë, ishte nëpërmjet tij që Dr Milner u interesua për çështjen e plakjes dhe ripërtëritjes. Në vitin 2013 ai ishte ndër fituesit e parë të një çmimi Breakthrough. Megjithëse nuk do të drejtojë një institut, ai do të ndihmojë në mbledhjen e një rrjeti bashkëpunëtorësh në vendin e tij të lindjes.

Pjesa e fundit e puzzle-it është pothuajse e pashmangshme këto ditë, inteligjenca artificiale (AI). Kjo është kompetenca e Thore Graepel, deri më tani një nga kryesorët  në Google DeepMind. Modelimi i asaj që po ndodh brenda qelizave, të cilat përbëhen nga miliona molekula të mijëra varieteteve, është lloji i problemit që do të ishte i paarritshëm pa AI. Dhe fusha tani ka filluar të përballet me të, siç tregohet nga suksesi i fundit i programit AlphaFold të DeepMind, i cili është në gjendje të parashikojë nga struktura kimike e një proteine ​​se si do të paloset në një formë funksionale.

Për më tepër, në rast se kjo listë që përfshin vetëm një laureat të Nobelit, vetë Dr Yamanaka nuk mendohet mjaft vezulluese, bordi i firmës ka tre të tjerë: David Baltimore, një polimatolog biologjik, i cili fitoi të tijën për punën e tij mbi viruset; Jennifer Doudna, shpikëse e përbashkët e një teknike të modifikimit të gjeneve të quajtur CRISPR-Cas9 që ka nxitur bioteknologjinë dhe Frances Arnold, e cila fitoi çmimin e saj për punën në drejtimin e evolucionit të enzimave.

Atëherë, si do të ndodhë gjithçka? Rreziku më i madh mund të jetë që pjesëmarrësit janë bërë pjesë shumë herët. Ajo që ata do të bëjnë, është e njëjta gjë me atë çfarë bënin në punët e tyre të vjetra vetëm se me paga më të mëdha. Ana e kundërt e kësaj është se nuk mund të bëhet kurrësesi një produkt komercial.

Megjithatë, tre miliardë dollarë janë një mbështetje e madhe financiare. AI jep liri veprimi për ndryshimin e drejtimit dhe rikuperimin nga gabimet. Gjithashtu, siç vëren Bob Nelsen, firma e të cilit, ARCH Venture Partners, është në bord me një shumë prej 250 milionë dollarësh, investimi i tij më i madh ndonjëherë, do të lejojë Altos të ndërtojë krahun e vet të zhvillimit dhe të mos ketë nevojë të mbështetet diku siç bëjnë shpesh startup-et më të vogla, për shitjen e pronës intelektuale tek një kompani farmaceutike ekzistuese.

Të paturit e një produkti të qartë që nga fillimi nuk duket të jetë problem, megjithëse Nelsen përmend rritjen e përgjigjeve të qelizave T në sistemin imunitar të të moshuarve dhe trajtimin e qelizave ishullore që funksionojnë keq në pankreasin e njerëzve me diabetin si sëmundje e përhershme. Të gjithë të përfshirët duken të sigurt se do të krijojnë produkte të shitshme.

Ata mund të regjistrohen sërish

Kështu, themeluesit e Altos po imitojnë laboratorët e vjetër të korporatave të llojit të mishëruar nga Bell Labs. Bell punësoi njerëz të zgjuar dhe i la të vazhdonin me të gjithashtu. Kjo rezultoi në tranzistor dhe lazer. Por këto ishin produkte të fizikës, jo biologjisë. Dhe qasja Altos duket e ngjashme me atë të marrë nga Calico Life Sciences, e cila nuk ka funksionuar aq mirë.

Më në thelb, ka dyshime se sa e kontrollueshme është realisht biologjia e plakjes. Pavarësisht pamjes, organizmat shumëqelizorë nuk konsumohen thjesht në mënyrat që konsumohen makinat. Si çdo gjë tjetër në biologji, procesi i plakjes rregullohet nga seleksionimi natyror. Detajet diskutohen. Por një parim gjithëpërfshirës, ​​i quajtur teoria e somave të disponueshme, duket se rregullon atë që po ndodh.

Teoria e somave të disponueshme nis nga premisa se, për një individ, vdekja është e pashmangshme. Aksidenti, infeksioni, një grabitqar ose një rival do t’ju marrë në fund. Prandaj ka kuptim që evolucioni të kujdeset më shumë për individët kur janë të rinj sesa kur janë të moshuar, pasi deri atëherë ata mund të kenë vdekur ose të jenë vrarë gjithsesi.

Shumë gjëra rreth plakjes kanë kuptim nga ky këndvështrim. Gjenet mund të kenë efekte të këqija në pleqëri për sa kohë që ato kanë të mira gjatë rinisë. Riparimet nuk duhet të jenë të përsosura.  Mekanizmat kundër kancerit duhet të jenë në krye për dekadat e para të jetës, por mund të bëhen përtace me kalimin e kohës. Ashtu si sistemi imunitar. Megjithëse, pa dyshim, ata do të ndërtojnë nga pika e tyre fillestare, studiuesit e Altos me siguri do të duhet të përfshijnë më shumë aspekte të biologjisë molekulare sesa ato me të cilat kanë filluar, për të mbuluar këto baza.

Kundërargumenti, i paraqitur nga Dr Klausner dhe kolegët e tij, është se rivendosja e orës është një proces i natyrshëm. Ndodh në çdo brez. Qelizat riprodhuese që krijojnë këto gjenerata të reja marrin një fillim të ri çdo herë. Ata me të vërtetë kthehen në cilësimet e fabrikës. Dhe nëse ora mund të rivendoset për ato qeliza, pse jo edhe të tjerat? Nëse Dr Milner, Nelsen dhe të tjerët që kanë mbështetur firmën shohin një kthim në investimin e tyre, do të varet, mbi të gjitha, nga përgjigjja e kësaj pyetjeje. Por do të jetë magjepsëse të ngrihet një pyetje e tillë.

The Economist

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *