1 Prill, 2023

Kush janë 5 vendet që udhëheqin botën në prodhimin e naftës ?

 Kush janë 5 vendet që udhëheqin botën në prodhimin e naftës ?

Nafta është një mall i vlefshëm për shumë vende, duke përfshirë disa që nuk mund t’i prisni. Çmimi i naftës po rritej pas përhapjes së vaksinave për COVID-19, por ardhja e variantit Delta e shtyu Organizatën e Vendeve Eksportuese të Naftës (OPEC) të zvogëlonte parashikimin e saj për kërkesën për naftë në fund të 2021. Me parashikimin e vendosur për t’u rritur në nivelet para pandemisë këtë vit, ja kush ishin 5 vendet kryesore që prodhuan më shumë naftë, bazuar në të dhënat e vitit 2020 nga Rishikimi Statistikor i BP-së për Energjinë Botërore 2021.

Iraku: 4.114 milionë fuçi në ditë

Iraku nënshkroi marrëveshjen e OPEC-ut duke u angazhuar për të ulur prodhimin e naftës në fund të vitit 2016, por prodhimi në fakt u rrit nga viti në vit në vend pasi situata e sigurisë u përmirësua dhe u raportuan më pak ndërprerje të furnizimit. Në vitin 2019, prodhimi ditor arriti në 4.779 milionë fuçi dhe Iraku u angazhua sërish të zvogëlojë prodhimin e tij për të ndihmuar në parandalimin e tepricës. Si rezultat, vendi prodhoi 4,114 milionë fuçi në ditë në vitin 2020. Rënia e çmimeve të naftës dhe rënia e niveleve të prodhimit shtynë miliona irakenë në varfëri, sipas një raporti të Bankës Botërore të publikuar në nëntor 2020.

Zgjerimi i shpejtë i rërës së naftës në Kanada ka nxitur një rritje mbresëlënëse në industri. Në vitin 2018, prodhimi u rrit me 8.9% pasi një numër projektesh të reja u realizuan dhe numri i fuçive të prodhuara në ditë u rrit me 2.4% të tjera në 2019, duke tejkaluar 5.3 milionë. Vendi i Amerikës së Veriut nuk ishte imun ndaj efekteve të shpërthimit të COVID-19 megjithatë dhe prodhimi ra në 5.135 milionë fuçi në ditë. Sipas IHS Markit, rezervat e naftës mendohej se ishin rikuperuar plotësisht nga tronditja pandemike deri në qershor 2021. Kanadaja duket se do të ketë një të ardhme të bollshme afatgjatë në naftë, me prodhimin që pritet të rritet me më shumë se 120% deri në vitin 2050. Besohet se Kanadaja ka mjaftueshëm naftë për t’i qëndruar vendit më shumë se 180 vjet nëse vazhdon me normën aktuale të konsumit .

Rusia: 10.667 milionë fuçi në ditë

Rusia u bashkua me OPEC-un në fund të vitit 2016 për të frenuar prodhimin në një përpjekje për të rritur çmimet globale, por vendi ka luftuar për të përmbushur vetë marrëveshjen. Prodhimi pa një rritje margjinale nga 11,562 milion fuçi në ditë në 2018 në 11,679 milion fuçi në 2019, dhe ishte vetëm fillimi i pandemisë COVID-19 që e shtyu vendin të reduktonte prodhimin e tij. Efektet e shpërthimit të koronavirusit mendohej se kishin ulur prodhimin e naftës në Rusi deri në 20% në fillim të vitit 2020, dhe gjatë gjithë vitit, prodhimi në tërësi ra me 8.66% krahasuar me 2019-ën.

Arabia Saudite: 11.039 milionë fuçi në ditë

Arabia Saudite mbetet vendi i dytë më i madh prodhues i naftës në botë, edhe pse shkurtimet e OPEC-ut dhe pandemia e koronavirusit çuan në rënie të prodhimit. Në vitin 2018, u prodhuan më shumë se 12.2 milionë fuçi në ditë, që u reduktua në 11.8 milionë në 2019. Në prill 2020, mbretëria shkurtoi sa fuçi po prodhonte dhe doli vullnetare për të bërë shkurtime shtesë jashtë angazhimeve të OPEC-ut, duke lënë prodhimin në ditë në 11.039 milionë fuçi gjatë vitit 2020. Ndërsa ndikimi i plotë i shpërthimit të COVID-19 është ende i pasigurt, ka të ngjarë të ketë prekur Arabinë Saudite më shumë se shumica kur bëhet fjalë për naftën, pasi prodhimi i substancës përbën 42% të GDP e vendit.

Shtetet e Bashkuara: 16.476 milionë fuçi në ditë

Shtetet e Bashkuara kanë sunduar që nga viti 2017 kur bëhet fjalë për prodhimin e naftës. Tridhjetë e dy shtete kontribuojnë në prodhimin total të Amerikës, por shumica e tij shpohen në Teksas, i cili prodhon 41% të naftës së vendit. SHBA-ja ka qenë veçanërisht largpamëse kur bëhet fjalë për nxjerrjen e naftës dhe ishte vendi i parë që miratoi metoda që lejojnë shpimin horizontalisht të platformave, të cilat mund të jenë përgjegjëse për rendimentet e saj gjithnjë e më të larta.

Në vitin 2019, prodhoheshin 17,072 milionë fuçi çdo ditë, që ishte një rritje prej 11,33% në krahasim me shifrat e vitit 2018, por prodhimi ra në 16,476 milionë fuçi në vitin 2020. Në vitin 2021, prodhimi amerikan i naftës nuk pati vetëm efektet e vazhdueshme të pandemisë së koronavirusit. me, por edhe ndikimin katastrofik të ngrirjes së madhe që goditi vendin shkurtin e kaluar. Teksasi u godit veçanërisht rëndë dhe prodhimi i përgjithshëm i naftës në SHBA ra me pothuajse 40%, ose katër milionë fuçi në ditë. Pavarësisht vitit të trazuar që ka pasur kombi, nivelet e prodhimit të naftës në SHBA janë aq më të larta se çdo vend tjetër, saqë Amerika ka të ngjarë të mbajë vendin e parë për ca kohë që do të vijë.

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *