4 Qershor, 2023

Klitorisi, hapi i parë drejt çrrënjosjes së qasjeve androcentrike në mjekësi

 Klitorisi, hapi i parë drejt çrrënjosjes së qasjeve androcentrike në mjekësi

Pandemia i ndihmoi shumë prej nesh të rizbulojnë seksin. Karantina ishte një mundësi e mirë për t’i dhënë më shumë hapësirë marrëdhënies fizike burrë-grua dhe kjo u reflektua edhe në atë që njerëzit kërkuan në internet. Media të ndryshme iu përgjigjën kësaj kërkese duke servirur informacion të dobishëm. Ndër to, një temë spikati në veçanti në disa media të mëdha.

“Pse dimë kaq pak për klitorisin” ishte titulli i një pod-casti në “The Guardian”. “Deutsche Welle” publikoi një video në anglisht, “Mbi klitorisin dhe sa i madh është”. Transmetuesi France Culture nisi një seri me katër episode nga një orë secila me temën “Trupi i femrës”. I pari titullohet “Filozofia e klitorisit”. Get kliterate, get literate on the clitoris, një slogan që qarkullon shumë në botën anglo-saksone, është edhe titulli një prej fjalimeve më të famshme në Ted Talks. Autorja ishte urologia australiane Helen O’Connell, ndër të parat që e ka përshkruar klitorisin me detaje, në dy artikuj (1998 dhe 2005) që shkaktuan bujë.

“Ka të bëjë me konceptin klinik, anatomik dhe përkthimin e tij në njohuri kulturore, për gratë dhe burrat. Burrat nuk kanë dyshuar kurrë në vërtetësinë e orgazmave të tyre, edhe pse masturbimi shihej shtrembër nga kisha. Edukimi seksual për femrat, nga ana tjetër, prej kohësh e ka zhvendosur fokusin te shtatzënia dhe sëmundjet seksualisht të transmetueshme. Nga reagimet që shoh – studime të reja shkencore, modele të klitorisit – do të thoja se po shkojmë drejt një epoke klitoris -pozitive”, thotë O’Connell.

Për këtë duhet falënderuar edhe inxhinieri francez Odile Fillod, i cili për herë të parë printoi në 3D një model klitorisi dhe e bëri atë të disponueshëm falas në internet. Imazhi ngjall një respekt të ri për organin dhe ndoshta edhe për identitetin femëror (në fund të fundit, nëse identiteti i padiskutueshëm mashkullor ka pasur gjithmonë në bazë gjatësinë e penisit, pse të mos ndihen femrat njësoj ndërsa analizojnë në detaje klitorisin.

Në Itali, megjithatë – kjo edhe për shkak të trashëgimisë së arsimit katolik – flitet pak për këtë organ, i cili mbetet mjaft enigmatik. Edhe sot, Fjalori Treccani i kushton dy rreshta klitorisit (krahasuar me njëmbëdhjetë të tilla që i kushtohen penisit): “Organi erektil femëror, homolog me penisin viril, por rudimentar, i vendosur në këndin e përparmë të vulvës”.

Përveç ofensivës “rudimentare”, kështu përcaktohet vetëm zona e dukshme. Ndërsa “pjesa më e rëndësishme e klitorisit është e zhytur”, kujton gjinekologia dhe seksologia Alessandra Graziottin. “Gjatësia e përgjithshme e tij mund të arrijë 7-9 centimetra. Nëse marr gishtat e dorës si referencë, ajo që shihni, që është glasi, është në proporcion të barabartë me thoin e gishtit të madh, ndërsa vetë gishti i madh është zona që ndiejmë që zien gjatë eksitimit. Mund të përfaqësojmë pjesën tjetër, të ashtuquajturën krura, rrënjët, si gishtin tregues dhe të mesëm. Nervi dorsal i klitorisit ka një trashësi pothuajse të mbivendosur me atë të penisit: pra në proporcion më të madh”.

Ka qasje të ndryshme nga studiuesit në lidhje me klitorisin. Megjithatë, të gjithë bien dakord se dallimi frojdian midis orgazmave vaginale dhe klitoriale është një e pavërtetë e madhe: sido që të jetë stimulimi, kënaqësia lind, rritet dhe finalizohet falë klitorisit.

Artikulli i vitit 2005 gjurmoi gjithashtu historinë e të gjitha teksteve (me autorë burra) që kanë analizuar organin që nga Mesjeta: nga Alberto Magno, nga arabët Albucasio dhe Avicena, nga Gabriele Falloppio (ai që u dha emrin tubave) në shekullin XVI deri në shekullin XIX me shqyrtimin e kujdesshëm të gjermanit George Ludëig Kobelt. Njohuritë mbetën në librat e anatomisë: në të kaluarën, edhe më shumë se sot, informacioni nuk mund të filtrohej në vetëdijen kolektive. Për arsye historike: e para është se kënaqësia femërore shihej me sy tjetër (gjymtimi gjenital, i cili është ende një plagë sot në disa vende afrikane, ishte i zakonshëm në Perëndimin e shekullit të nëntëmbëdhjetë, për gratë që konsideroheshin “histerike”). Së dyti, një arsye më pak e dukshme: mjekësia e ka studiuar gjithmonë trupin e gruas si një kopje – e mangët, ose “rudimentare” – e trupit të burrit.

Shumica e studimeve mbi barnat e reja ende eksperimentohet te subjektet meshkuj; një realitet të cilit gazetarja angleze Gabrielle Jackson i kushtoi esenë “Pain and prejudice”. Me pak fjalë, heshtja për trupin e femrës nuk ka të bëjë vetëm me klitorisin.

Pas një shkëputjeje disavjeçare, Revista Italiane e Obstetrikës dhe Gjinekologjisë rikthehet me një temë të tillë, raporton La Repubblica. Drejtori shkencor, Tito Silvio Petrelli, u shkruan kolegëve të tij: “Secili prej nesh është i vetëdijshëm se mjekësia, që nga origjina e saj, ka pasur një qasje androcentrike. Në literaturën mjekësore gjithçka është në përputhje me një model të vështirë për t’u çrrënjosur: ai i mashkullit, perëndimor në moshë të mesme”.

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *