28 Shtator, 2023

I hiqet pushteti peshkopit në Spanjë pas martesës me shkrimtaren polemizuese

 I hiqet pushteti peshkopit në Spanjë pas martesës me shkrimtaren polemizuese

Kisha Katolike Spanjolle i ka hequr zyrtarisht pushtetet peshkopit më të ri të vendit, disa muaj pasi ai dha dorëheqjen nga posti i tij klerik për t’u martuar me një autore ‘transgresiv’ të erotikës, veprat e të cilit përmbajnë referenca satanike.

Në një deklaratë të lëshuar, Konferenca Episkopale Spanjolle (SEC) tha se Xavier Novell, dikur peshkop i profilit të lartë në dioqezën Solsona, kishte humbur privilegjet dhe kompetencat e tij klerikale pasi u martua me romancieren Silvia Caballol në një ceremoni civile në Barcelonë muajin e kaluar.

Duke cituar ligjin kanunor, SEC, një grup peshkopësh nga dioqezat anembanë vendit, vuri në dukje se Novell-it tani i ndalohej ‘të ushtronte ndonjë nga të drejtat dhe detyrat e qenësishme të detyrës peshkopale’ dhe paralajmëroi se ‘pasoja të tjera të mundshme’ mund të pasonin.

Edhe pse Novell-it i është lejuar të ruajë statusin e tij si peshkop, ai nuk mund të kryejë asnjë nga funksionet dhe rolet që lidhen me pozitën, të tilla si ‘administrimi i sakramenteve ose përfshirja në ndonjë aktivitet mësimor, qoftë publik apo privat’.

Në vitin 2010, Novell ishte bërë peshkopi më i ri i Spanjës kur, si 41-vjeçar, ai u emërua në Solsona, një komunë e vogël në Katalonjën verilindore të vendit. Ai fitoi rëndësi pasi mbështeti pavarësinë për rajonin. Sipas BBC, Novell kishte mbështetur gjithashtu të ashtuquajturat terapi konvertimi për homoseksualët dhe kishte kryer ekzorcizëm.

Në fund të gushtit, Novell doli në qendër të vëmendjes kombëtare pasi u shfaqën raporte se si ai ishte tërhequr nga posti i tij për atë që u përshkrua si ‘arsye rreptësisht personale’. Megjithatë, mediat lokale raportuan se ai u kishte thënë miqve se ‘kishte rënë në dashuri me një grua, për herë të parë në jetën e tij dhe dëshironte t’i bënte gjërat siç duhet’.

Caballol, një psikologe klinike 38-vjeçare, e cila u bë romanciere në vitin 2015, u identifikua më pas si personi me të cilin peshkopi kishte rënë në dashuri. Veprat e saj përfshijnë tituj të tillë si trilogjia ‘Amnesia’ dhe ‘Ferri i epshit të Gabrielit’, i cili thellohet në ‘luftën e ashpër midis së mirës dhe së keqes, midis Zotit dhe Satanit, dhe midis engjëjve dhe demonëve’.

As Novell dhe as Caballol nuk kanë komentuar ende për martesën e tyre apo pezullimin e kompetencave të tij klerikale.

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *