27 Shtator, 2023

Grupi më i madh ndonjëherë i planetëve ‘të fshehtë’ zbulohen në Rrugën e Qumështit

 Grupi më i madh ndonjëherë i planetëve ‘të fshehtë’ zbulohen në Rrugën e Qumështit

Astronomët kanë gjetur dhjetëra ekzoplanetë ‘mashtrues’ që enden në Rrugën e Qumështit pa një yll prind për t’i mbajtur në orbitë. Të paktën 70 nomadë të tillë kozmikë janë konfirmuar, por numri mund të jetë deri në 170, thotë një studim i ri.

Vetëm disa planetë të tillë, të cilët kanë masa të ngjashme me ato në sistemin tonë diellor, janë zbuluar deri më sot, me këtë grumbull të fundit që përfaqëson koleksionin më të madh të vetëm që ne dimë. Ata u panë në Rrugën e Qumështit rreth 420 vite dritë nga Toka, sipas gjetjeve të publikuara javën e kaluar në revistën Nature Astronomy.

Botë të tilla endacake janë të pamundura për t’u kapur me pamje pasi ato zakonisht ndodhen larg çdo ylli që mund t’i ndriçojë ato. Meqenëse planetët janë vetëm disa milionë vjet të vjetër, ata janë ende mjaft të rinj për të çliruar nxehtësi dhe energji infra të kuqe. Duke skanuar të dhëna me vlerë prej dy dekadash nga teleskopët në Tokë dhe në hapësirë, ata gjetën të paktën 70 botë të krahasueshme në madhësi me Jupiterin brenda yjësive Akrepi dhe Ophiuchus.

Mund të ketë disa miliarda nga këta planetë gjigantë që lundrojnë lirshëm në Rrugën e Qumështit pa një yll pritës.

Mungesa e një numri të saktë të botëve të pakapshme të zbuluara është për shkak të pasigurisë mbi masat e tyre të sakta. Sipas Observatorit Evropian Jugor, objektet që janë rreth 13 herë më të mëdha se Jupiteri ka të ngjarë të jenë ‘yje të dështuar’.

Dihet pak më shumë se si janë formuar këta planetë dhe pse ata u dëbuan nga sistemi i tyre diellor mëmë.

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *