30 Nëntor, 2022

Gjermania, tjetër uri për ballkanas

 Gjermania, tjetër uri për ballkanas

Në mars të këtij viti, rreth 50 mijë qytetarë të vendeve të Ballkanit Perëndimor kanë punuar në sektorin e mjekësisë dhe infermierisë në Gjermani.

Emigracioni dhe punësimi në Gjermani së shpejti mund të bëhen edhe më të lehta, sepse miliona punëtorë mungojnë dhe mund të gjenden në Ballkan, shkruan Deutsche Welle, duke vlerësuar se kjo dikton demografinë si të Gjermanisë ashtu edhe të Ballkanit.

Për të gjithë ata që mund të punojnë për të ardhur, kështu mund të përshkruhet shkurt apeli i

“Pas fazës së ardhjes së krahut të punës në viteve 50-70, dukej se tregu i punës po mbyllej”, tha për gazetën Welt, Christian Dier, kreut të grupit liberal në parlamentin gjerman.

“Por është e kundërta. Sot, motoja duhet të jetë: kushdo që mund të jetojë me duart e veta. duhet të ketë menjëherë një leje pune”, theksoi ai.

Imazhet e kaosit dhe turmave në aeroportet gjermane dhe mijëra fluturime të anuluara në fillim të sezonit të festave detyruan qeverinë të ndërhyjë dhe të premtojë dhënien e shpejtë të lejeve të punës, sepse gjatë pandemisë së koronavirusit, aeroportet dhe linjat ajrore pushuan nga puna, dhe sot atyre u mungojnë më shumë se 7000 punonjës.

Sytë janë përqendruar te Turqia dhe Ballkani Perëndimor, nga ku ndihma duhet të rekrutohet për një periudhë maksimale prej tre muajsh, sipas DË.

“Ne do të sigurohemi që të mos ketë frenim pagash dhe që punonjësit të strehohen mirë,” tha ministrja e Brendshme Nensi Feser.

Thirrjet nga trafiku ajror nuk janë shuar ende, dhe katererët kanë dalë përpara, duke u bërë thirrje në mënyrë eksplicite autoriteteve që t’ua lehtësojnë sjelljen e njerëzve nga Ballkani Perëndimor.

Ligji relativisht i ri gjerman për emigracionin i lejon punë kujtdo që gjen punëdhënës, me kusht që të jetë ekspert në diçka, mund të jetë kontabilist ose shofer, është e rëndësishme që “të ketë një letër”.

Përjashtim bën “rregulli i Ballkanit Perëndimor”, i miratuar në mes të krizës së refugjatëve, kur migrantëve nga Siria dhe Lindja e Largët iu bashkuan masivisht azilkërkues nga Serbia, Maqedonia e Veriut apo Kosova.

Asokohe ishte saktësuar se çdo vit 25 mijë persona nga vendet e Ballkanit Perëndimor mund të marrin leje pune në Gjermani, edhe kur bëhet fjalë për punëtorë të pakualifikuar.

Por tani shoqata e kateringut Dehoga po kërkon më shumë.

“Në vendet e Ballkanit Perëndimor ka shumë fuqi punëtore që do të punonte në hotele dhe restorante në Gjermani”, pohon kreu i shoqatës, Guido Celik.

Ai thotë se rreth 60 për qind e hoteleve dhe restoranteve kërkojnë kamerierë, kuzhinierë dhe shërbyese.

Për këtë arsye ai i kërkon qeverisë që të zgjasë më tej “sundimin e Ballkanit Perëndimor” që skadon në fund të vitit 2023 dhe të përshpejtojë dhënien e vizave dhe lejeve të punës.

Etja e tregut gjerman të punës për zanatçinj të të gjitha llojeve, shoferë apo personel mjekësor, që vijnë masivisht Ballkani.

Sipas të dhënave të Shërbimit Federal Gjerman të Punësimit, në mars të këtij viti, në sektorin e mjekësisë dhe infermierisë në Gjermani punonin rreth 50 mijë qytetarë të vendeve të Ballkanit Perëndimor, rreth 6500 më shumë se një vit më parë.

Infermierët ballkanikë janë të kërkuar, ata duhet të “rregullojnë gropën” në Gjermani, ku sipas vlerësimeve më të errëta, në pesë vjet do të mungojnë 200 mijë kujdestarë të moshave .

Sipas kreut të burimeve njerëzore në një zinxhir të madh shtëpish pleqsh, ata janë të gatshëm të paguajnë nga 8,000 deri në 10,000 euro për të sjellë një kujdestar.

Sipas vlerësimeve të ekspertëve, mungesa e punëtorëve mund të kalojë tre milionë deri në vitin 2030, pasi i ashtuquajturi brezi i “baby boomer” del në pension midis 2025 dhe 2035.

Së fundmi, ministri i Punës Hubertus Heil njoftoi një “ligj modern të imigracionit” për vjeshtën dhe ka të gjitha mundësitë që ardhja në Gjermani të bëhet edhe më e lehtë.

Nga ana tjetër, pyetja është se sa njerëz kanë mbetur në rajon, gati për të shkuar në Gjermani.

Sipas DW, gjithnjë e më shumë po dëgjohet se tregu i punës është tharë dhe se rajoni po kërcënohet me një kataklizmo demografike.

Në qasjet e shumta mbi ikjet, gjithnjë gjykohet politika në vendin e atij që ikën e kurrë joshësi. Më këtë rast Gjermania. Ikjet në fakt, ato të rajonit, datojnë pikërisht në kohën kur Gjermania nis të vuajë mungesë të fuqisë punëtore në galopi ekonomik pas vitit 2010 e këtej. Kjo nisi të ndodhë në vitet 2014-2015. Deri në këtë kohë, ikjet s’ishin çështje në rajon, pasi dhe nga Gjermania s’kishte nisur lumi i ofertave.

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *