31 Janar, 2023

Gjermania s’është më e krishterë?

 Gjermania s’është më e krishterë?

Për qindra vjet, besimtarët në Kishën Katolike ose Ungjillore mbizotëronin në Gjermani. Por kjo ka ndryshuar në mënyrë drastike vitet e fundit, kështu që sot shumë në këtë vend nuk e dinë më pse festohen Pashkët.

“Protestant apo katolik?” – kjo çështje ka qenë prej kohësh e rëndësishme në Gjermani, sepse fliste shumë për botëkuptimet dhe stilet e jetesës. Kungimi ose konfirmimi dhe një martesë në kishë ishin të vetëkuptueshme për shumicën. Brezat të tërë e kalonin kohën e lirë në aktivitete kishtare.

Por e gjithë kjo ka kohë që ka filluar të ndryshojë. Vetëm një vit më parë, në Gjermani kishte 51 për qind katolikë dhe protestantë. Por tani, në pranverën e këtij viti, për herë të parë pas një kohe të gjatë, shumica e banorëve nuk i përkasin as kishës katolike dhe as ungjillore, shkruan Deutsche Welle.

“Ky është një moment historik, pasi, në përgjithësi, pas shumë shekujsh në Gjermani, nuk është më ‘normale’ të jesh besimtar,” thotë Carsten Frerk, një sociolog nga Berlini i grupimit shkencor Worldviews. Grupi u themelua nga Fondacioni i Shkencave Humane Giordano Bruno, i cili është kritik ndaj fesë.

Humbja e kuptimit

“Kishat përfshiheshin në të gjitha segmentet e jetës shoqërore”, thotë sociologu fetar Detlef Pollack nga Universiteti i Münster-it. Në vitet 1950, ato ishin të pranishëm në jetën e përditshme të njerëzve dhe përcaktonin kuptimet e pranuara përgjithësisht të jetës familjare, moralin dhe botëkuptimet, të cilat edhe stabilizuan rendin politik në zhvillim, shpjegon Pollack.

Ai shton se në dekadat që nga ajo kohë, dy kishat e mëdha kanë pasur një ndikim në publik, “të themi kur ishte fjala për pajtimin me fqinjët e Evropës ose çështjet e drejtësisë sociale ose çështjet bioteknike në kufirin midis jetës dhe vdekjes”.

Sipas Pollack, Kishat filluan të humbnin ngadalë rëndësinë e tyre në vitet 1960, kur rritja ekonomike solli një ndryshim në strukturat familjare dhe emancipimin e grave. Pastaj lidhja fetare filloi të dobësohej. Por përpara se të hiqet dorë nga besimi, pjesëmarrja në jetën e kishës zakonisht pushon. “Kur hiqni dorë nga tradita fetare, atëherë bie edhe ndikimi i fesë në mënyrën e jetesës”, shpjegon Pollack.

Të moshuarit vdesin, të rinjtë largohen nga Kisha

Por pavarësisht nga kjo prirje në vitet 1990, më shumë se 72 për qind e popullsisë së Gjermanisë i përkiste njërës prej dy Kishave të mëdha. “Zhvillimet negative janë vërejtur për një kohë të gjatë. Por ato janë përshpejtuar shumë gjatë gjashtë viteve të fundit,” thotë sociologu Frerk. Kishat humbën rreth 0,6 deri në 0,8 për qind të grigjës së tyre në periudhën 2000-2015, dhe pas vitit 2016 kjo normë u rrit në 1 deri në 1,4 për qind në vit.

Besimtarët e moshuar po shuhen dalëngadalë dhe të rinjtë gjithnjë e më shpesh po largohen zyrtarisht nga Kisha kohët e fundit. Jo të gjitha këto dalje janë të motivuara politikisht, thotë Robert Stephanus, president i shoqatës REMID. Shumë prej tyre nuk duan të paguajnë më taksën e kishave të mbledhura për kishat nga shteti gjerman dhe disa prej tyre po protestojnë kundër mënyrës se si kishat i trajtojnë skandalet seksuale në radhët e tyre.

Ndërkohë, në Gjermani jetojnë më shumë se 40 për qind e njerëzve që nuk i përkasin asnjërës prej dy Kishave të mëdha. Sigurisht, kjo nuk do të thotë se ata nuk janë besimtarë. Shumë, për shembull, janë muslimanë ose hebrenj, dhe ka anëtarë të komuniteteve të tjera të krishtera.

Njerëzit nuk e dinë më pse festohen Pashkët

Një sondazh i fundit i opinionit i kryer nga Instituti Allensbach për Demoskopinë në emër të Frankfurter Allgemeine Zeitung trajtoi arsyet për këtë prirje negative në Gjermaninë dikur të krishterë. Testi përshkruan “tre faza të erozionit”.

Së pari, njerëzit humbën “besimin në përmbajtjen thelbësore të Krishterimit”. Kështu, vetëm 37 përqind e qytetarëve ende besojnë se Jezusi është Biri i Perëndisë (1986 – 56 përqind).

Faza e dytë është largimi nga Kisha si një organizatë, e ndjekur nga një “heqje dorë nga traditat kulturore të krishtera”, megjithëse ajo ende “i përmbahet atyre për disa kohë”. Është interesante se pavarësisht gjithçkaje, 70 për qind e të anketuarve besojnë se Krishterimi është një pjesë integrale e Gjermanisë – dhe në mesin e ateistëve kjo shifër është mjaft e lartë, deri në 55 për qind.

Humbja e interesit për përmbajtjen e krishterë tregohet edhe nga fakti se gjithnjë e më pak njerëz e dinë pse festohen disa festa kishtare si Pashkët.

Pika kryesore është se për shumicën e qytetarëve gjermanë, festa kishtare e Ngjitjes (këtë vit festohet më 26 maj) ka qenë prej kohësh vetëm dita e babait ose thjesht dita e burrave. Dhe jo një festë që feston ngjitjen e Krishtit në qiell në ditën e 40-të pas Pashkëve.

Sot, në Gjermani ka më pak se 22 milionë katolikë dhe më pak se 20 milionë protestantë – gjithsej më pak se 50 për qind e popullsisë. Ekspertët vlerësojnë se në vitin 2060, vetëm 30 për qind e qytetarëve gjermanë do të jenë anëtarë të Kishës Katolike ose Ungjillore.

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *