27 Shtator, 2023

Elon Musk dhe Jack Dorsey po flasin për “Web3”, çfarë është dhe pse ka rëndësi

 Elon Musk dhe Jack Dorsey po flasin për “Web3”, çfarë është dhe pse ka rëndësi

CEO i Tesla-s, Elon Musk dhe bashkëthemeluesi i Twitter, Jack Dorsey, dy nga miliarderët e teknologjisë më të njohur në botë kanë shprehur mendimet e tyre për një përsëritje hipotetike të re të internetit këtë javë: “Web3”.

Ndërsa ende një koncept i turbullt, Web3, ose Web 3.0, është përshëndetur nga përkrahësit si një version i decentralizuar i internetit i bazuar në blockchain, teknologjia që qëndron pas shumë kriptomonedhave kryesore dhe token-ave të pandryshueshëm, ose NFT-ve. Shumë sipërmarrës në mbarë botën po përpiqen të hartojnë dhe ndërtojnë teknologjitë dhe protokollet që do të mbështesin Web3.

“Avokatët” e Web3, i cili do të ndjekë Web1 dhe Web2, argumentojnë se platformat e sotme në internet janë shumë të centralizuara dhe të kontrolluara nga një pjesë e vogël e kompanive të mëdha të internetit, si Amazon, Apple, Alphabet dhe kompania Meta. Këto kompani kanë grumbulluar sasi të mëdha të dhënash dhe përmbajtjesh që janë shpërndarë në internet.

Të dielën, Musk postoi në Twitter një intervistë midis Bill Gates dhe David Letterman në 1995, duke pyetur: “Duke pasur parasysh natyrën pothuajse të paimagjinueshme të së tashmes, cila do të jetë e ardhmja?”

Ai vazhdoi duke thënë: “Unë nuk po them që web3 është real pasi duket më shumë si një fjalë kryesore marketingu sesa realitet tani. Thjesht pyes veten se si do të jetë e ardhmja në 10, 20 ose 30 vjet. 2051 tingëllon si futuriste e çmendur!”

Një ditë më vonë, Musk vazhdoi duke thënë: “A e ka parë dikush ëeb3? Nuk mund ta gjej”.

Gjithashtu, Dorsey la të kuptohej se tashmë është nën kontrollin e firmës Andreessen Horoëitz, një firmë mbështetëse e Facebook që tashmë po mbështet dhe Ëeb3.

“Është diku midis a dhe z”, tha Dorsey, i cili dha dorëheqjen si CEO i Twitter muajin e kaluar.

Mbështetësit e Web3 në fund të fundit dëshiron të shohë fuqinë e internetit të vënë në duart e njerëzve, jo të Kompanive. Ata besojnë se është shumë e rëndësishme për ta menaxhuar një numër i vogël investitorësh.

Sot interneti është jetik për ekonominë globale dhe luan një rol në fuqizimin e gjithçkaje, nga objektet bërthamore te spitalet.

Por Dorsey beson se Kompanitë do të jenë ato që në fund të fundit do të zotërojnë Web3.

“Web3 nuk do t’u shpëtojë kurrë stimujve të tyre”, shkroi ai në Twitter, duke shkaktuar një reagim negativ nga personat që po e presin.

“Është në fund të fundit një entitet i centralizuar me një markë të ndryshme”.

Tweet-i i tij mori mbi 26,500 pëlqime dhe 5,900 reagime në nëntë orë, me disa që thanë se ai kishte “gabuar plotësisht” ose se ata nuk ishin shumë dakord.

Përtej internetit, ka gjithashtu një shtytje të madhe për të decentralizuar financat (DeFi) që po udhëhiqet nga sipërmarrësit e kriptomonedhave dhe fansat e monedhave si bitcoin.

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *