2 Shkurt, 2023

E pandodhur që në kohën e Leninit: ç’e ka tërbuar Moskën?

 E pandodhur që në kohën e Leninit: ç’e ka tërbuar Moskën?

Për herë të parë që nga viti 1918, Rusia është vonë në pagesën e borxhit të saj të jashtëm, por në zemërimi, Kremlini thotë se kjo  është një fares.

Rusia ka humbur afatin për pagesën e borxhit të jashtëm për herë të parë në më shumë se 100 vjet, raporton BBC, Bloomberg.

Moska ka para për të paguar 94.6 milionë euro dhe është e gatshme ta paguajë këtë shumë, por sanksionet janë parandaluar, duke e bërë të pamundur pagesën e kreditorëve ndërkombëtarë.

Kremlini ishte i vendosur të parandalonte një skenar të tillë sepse ishte një goditje e madhe për reputacionin e vendit, por ministri rus i financave e quajti situatën një “farsë”. Interesi prej 94.6 milionë eurosh ishte i akorduar më 27 maj.

Rusia pretendon se ia dërgoi paratë Euroclear, një bankë që supozohej të shpërndante pagesën tek investitorët. Megjithatë, paratë ngecën aty dhe kreditorët nuk e morën pagesën.

Ndërkohë, disa mbajtës të obligacioneve ruse tajvaneze nuk kanë marrë pagesa interesi, sipas Reuters, duke cituar dy burime. Paratë nuk kanë mbërritur brenda 30 ditëve nga data e caktuar, pra deri të dielën në mbrëmje. Euroclear nuk kanë dashur të konfirmojnë se pagesa është bllokuar, por kanë thënë se iu përmbahen të gjitha sanksioneve.

Kjo situatë ka ndodhur për herë të fundit në vitin 1918, gjatë revolucionit bolshevik, kur udhëheqësi i ri komunist Vladimir Lenin refuzoi të paguante borxhet e Perandorisë Ruse.

Ky skenar është parashikuar që kur Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Evropian vendosën sanksione për pushtimin rus të Ukrainës. Mediat kanë shkruar më parë se mund të ketë probleme me shlyerjen e borxhit të Rusisë ndaj Perëndimit. Ky është mospagimi i parë në valutë të huaj që nga viti 1918.

Ministri i Financave Anton Siluanov pranoi se investitorët e huaj “nuk do të jenë në gjendje të marrin” pagesa, raporton RIA Novosti: “Ka dy arsye. E para është se infrastrukturës së huaj i ndalohet të bëjë çdo biznes që lidhet me Rusinë. E dyta është se investitorët e huaj janë të ndaluara shprehimisht të marrin pagesa nga ne.”

Ai theksoi se Rusia dëshiron të paguajë borxhin dhe ka para të mjaftueshme për të shlyer borxhin e jashtëm.

“E gjithë kjo situatë është një farsë,” tha ai.

BBC shkruan se mospërmbushja e detyrimeve është një goditje simbolike për Rusinë, por që do të ketë shumë pak pasoja direkte.

Kombet që nuk arrijnë të paguajnë borxhin e tyre humbasin aftësinë e tyre për të marrë hua në tregjet ndërkombëtare, por sanksionet ndërkombëtare e pengojnë Rusinë që ta bëjë këtë gjithsesi. Gjithashtu, Siluanov tha në prill se Rusia nuk ka në plan të marrë më shumë hua sepse fiton 1 miliard dollarë në ditë nga burimet e karburanteve fosile.

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *