2 Shkurt, 2023

Dukuria e pazakontë dy vitet e fundit, rriten në mënyrë të ndjeshme vdekjet e papritura te të rriturit

 Dukuria e pazakontë dy vitet e fundit, rriten në mënyrë të ndjeshme vdekjet e papritura te të rriturit

Javët e fundit, mediat në mbarë botën kanë filluar të nxjerrin në pah një dukuri mjekësore të quajtur ‘sindroma e vdekjes së papritur të të rriturve’, ose SADS.

SADS është gjithashtu shkurtim për ‘sindromën e vdekjes së papritur aritmike’, e cila u identifikua për herë të parë në vitin 1977. Faktorët themelorë për SADS (si vdekja e papritur e të rriturve ashtu edhe versionet e papritura aritmike) përfshijnë miokarditin e padiagnostikuar, gjendjet inflamatore dhe kushte të tjera që shkaktojnë parregullsi në elektricitetin e sistemit të zemrës, duke shkaktuar kështu arrest kardiak.

Ndërsa SADS ka qenë e njohur të ndodhë më parë, ajo që është e re është prevalenca e kësaj ngjarjeje të rrallë më parë.

Prevalenca historike e SADS

Sipas Shoqatës Britanike të Zemrës, ka rreth 500 raste të SADS në Britani çdo vit. Zyra Britanike për Statistikat Kombëtare, nga ana tjetër, tregon shumë më pak raste e liston gjithsej 128 raste të SADS ( të gjitha grupmoshat, qofshin të listuara si të lidhura me zemrën ose të panjohura) në 2016, 77 raste në 2017, 70 në 2018, 107 në 2019 dhe 139 raste në 2020.

Ndërsa të dhënat për incidencën e SADS për 2021 dhe 2022 janë të vështira për t’u siguruar, incidenca me sa duket është rritur mjaftueshëm për të shkaktuar shqetësim në disa vende. Përpara pandemisë, SADS ishte akronimi i sindromës së vdekjes nga aritmia e papritur, e cila ishte e rrallë dhe me kërkime të pakta mbi të, përveç përmendjes se ajo përbënte rreth 30% të vdekjeve të papritura kardiake tek të rinjtë.

Por sot, nuk është më e rrallë dhe SADS  është rritur tek të rriturit e rinj në mbarë botën. Numrat janë aq shqetësues sa në Australi, për shembull, Instituti i Zemrës dhe Diabetit në Melburn Baker po krijon një regjistër të ri SADS ‘për të marrë më shumë informacion’ rreth dukurisë.

Sipas një zëdhënësi, ka rreth 750 raste SADS në vit në Australi. Në SHBA, numri mesatar vjetor i vdekjeve nga SADS thuhet të jetë rreth 4,000.

Që nga nisja e vaksinimit kundër Covid, lajmet kanë qenë të mbushura me raporte të njerëzve të rinj, të shëndetshëm dhe shpesh atletë që vdesin ‘pa arsye’ dhe mjekët pretendojnë se janë ‘të hutuar’ prej tij. Mjekët dhe shkencëtarët në Australi po u bëjnë thirrje të gjithëve nën moshën 40 vjeç që të kontrollojnë zemrën e tyre, edhe nëse janë të shëndetshëm dhe në formë.

Qindra atletë janë rrëzuar e kanë vdekur në mënyrë të papritur

Ndër atletët, incidenca e vdekjeve të papritura ka lëvizur historikisht midis 1 në 40,000 dhe 1 në 80,000. Një analizë e vdekjeve në mesin e atletëve konkurrues midis viteve 1980 dhe 2006 në SHBA, identifikoi gjithsej 1,866 raste ku një atlet u rrëzua nga arresti kardiak i papritur/ose diaktiv. 1,866 raste kanë ndodhur në një hark kohor prej 27 vitesh, duke na dhënë një mesatare vjetore prej 69 në SHBA.

Të dhënat e përpiluara nga Komiteti Olimpik Ndërkombëtar tregojnë 1101 vdekje të papritura te atletët nën moshën 35 vjeç midis 1966 dhe 2004, duke na dhënë një normë mesatare vjetore prej 29 vdekjesh të papritura, në të gjitha sportet. Ndërkohë, vetëm midis marsit 2021 dhe marsit 2022 – një vit i vetëm – të paktën 769 atletë kanë pësuar arrest kardiak, janë rrëzuar dhe/ose kanë vdekur në fushë, në mbarë botën.

Good Sciencing, i cili mban një total të përgjithshëm të vdekjeve sportive pas vaksinës kundër Covid-19, vendos numrin e tanishëm të arresteve kardiake në 1,090 dhe vdekjet totale në 715. Disa dhjetëra të tjerë janë në pritje të konfirmimit se atletët në fjalë në fakt kishin bërë vaksinën.

Midis atletëve të FIFA-s vdekja e papritur u rrit me 420% në vitin 2021. Historikisht, rreth pesë futbollistë kanë vdekur duke luajtur çdo vit. Midis janarit dhe mesit të nëntorit 2021, 21 lojtarë të FIFA-s vdiqën nga vdekja e papritur.

Vaksina Covid lidhet qartë me dëmtimin e zemrës

Një opinion në Frontiers in Sports and Active Living, botuar në prill 2022, thekson lidhjen midis inflamacionit të zemrës të shkaktuar nga vaksinat Covid dhe vdekjes së papritur kardiake te atletët.

“Rritja e SCD (vdekja e papritur kardiake) e lidhur me Covid-in duket se i detyrohet, të paktën pjesërisht, një historie të fundit të infeksionit dhe/ose vaksinimit që shkakton dëmtim inflamator dhe imunitar që dëmton zemrën.

Një mënyrë jetese jo e shëndetshme që mund të përfshijë dietë të dobët ose stërvitje të tepërt mund të jetë një faktor nxitës. Rritja në dukje e incidencës së miokarditit dhe perikarditit gjatë Covid-19 dhe në periudhën pas vaksinimit dhe SCD, përbën një rrezik serioz jo vetëm për atletët, por për të gjithë të tjerët dhe është shkak për alarm.

Ndërsa popullsia plaket dhe popullariteti i vrapimit, çiklizmit dhe sporteve të tjera të qëndrueshmërisë rritet, barra e rrezikut të SCD potencialisht mund të rritet gjithashtu. Një përqendrim i fortë si te shëndeti ashtu edhe te fitnesi duhet të jetë një mesazh i fortë dhe i qartë i shëndetit publik.”

Sinjali që nuk mund të anashkalohet

Në një shkrim të 13 qershorit 2022, në Substack, Dr. Pierre Kory komentoi gjithashtu këtë përpjekje të fundit për të shpjeguar vdekjet nga infeksioni Covid-19.

“Kohët e fundit kam postuar një përmbledhje të thellë të referuar të provave që japin hollësi mbi katastrofën historike njerëzore që është shpalosur ngadalë brenda ekonomive më të përparuara të shëndetësisë në mbarë botën. Shkaktuar nga një fushatë globale e vaksinimit masiv të udhëhequr nga mjeshtrit e Farmacisë së BMGF/WHO/CDC që në mënyrë të palogjikshme (por fitimprurëse) shënjestruan një koronavirus me mutacion të shpejtë. Ata e bënë atë me atë që doli të ishte proteina më toksike e përdorur në mënyrë terapeutike në historinë e mjekësisë. Në shishe të përziera me nano-grimca lipide, glikol polietileni dhe kushedi çfarë tjetër.”

Të gjitha llojet e kancereve po shfaqen – truri, limfat, stomaku, pankreasi, gjaku dhe madje edhe kanceri i syrit, ‘veçanërisht te të rinjtë’. Goditjet në tru janë gjithashtu ‘më të larta’ te njerëzit pa faktorë rreziku ose sëmundje shoqëruese.

Expose

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *