28 Janar, 2023

Duke ikur nga brutaliteti i Rusisë, ukrainasit që arrijnë në Izrael përballen me një surprizë të tmerrshme

 Duke ikur nga brutaliteti i Rusisë, ukrainasit që arrijnë në Izrael përballen me një surprizë të tmerrshme

Nga Eric H. Yoffie

Haaretz

Pushtimi brutal i Ukrainës nga Rusia ka krijuar një krizë refugjatësh dhe një krizë emigracioni për Izraelin. Në aspektin politik, kriza e refugjatëve ka përfunduar kryesisht, por kriza e emigracionit sapo ka filluar.

Kriza e refugjatëve rezultoi nga politikat e neveritshme të ministrit të brendshëm të Izraelit, Ayelet Shaked. Fatmirësisht, struktura politike e Izraelit, e neveritur nga mizoria e Shaked ndaj refugjatëve ukrainas që mbërrinin në Izrael, e detyroi atë të tërhiqej.

Sasia e parave e kërkuar për refugjatët që vinin u anulua, kuotat u rishikuan dhe kushtet e tmerrshme që pritën ata që zbarkonin në aeroportin Ben-Gurion u përmirësuan.

Tani lajmi i keq: Kriza e imigracionit që po fillon do të jetë po aq serioze sa kriza e refugjatëve. Dhe pala fajtore këtu, për habinë e askukjt, është ryerabinati i Izraelit dhe burokracia e tij masive rabinike.

Kryerabinët krenohen me ruajtjen e karakterit hebre të Izraelit. Por në fakt, ata bëjnë pikërisht të kundërtën. Në marrëdhëniet e tyre me emigrantët, ata minojnë karakterin çifut të Izraelit, i largojnë hebrenjtë izraelitë dhe paraqesin një besim të lashtë dhe të frikshëm si të pakujdesshëm dhe të pashpirt.

Ata që mbërrijnë në Izrael për të kërkuar statusin e emigrantit rregullohen nga Ligji i Kthimit. Nëse jeni hebre, ose keni një prind, gjysh ose bashkëshort hebre, ju konsideroheni emigrant dhe keni të drejtën e nënshtetësisë së menjëhershme.

Që nga dhjetë ditë më parë, rreth 15 mijë ukrainas kishin mbërritur në Izrael, që nga fillimi i luftës. Afërsisht dy të tretat e tyre nuk kishin lidhje familjare hebreje, nuk plotësonin kërkesat e Ligjit të Kthimit dhe konsiderohen refugjatë. Rreth 5 mijë i plotësuan këto kërkesa dhe konsiderohen emigrantë.

Ndërsa 5 mijë është një numër relativisht modest, ai mund të rritet në mënyrë drastike nëse lufta përkeqësohet. Agjencia Hebraike për Izraelin raporton se 7 mijë ukrainas, në pritje për të ardhur në Izrael dhe të kualifikuar sipas Ligjit të Kthimit, tani janë vendosur në hotele në Hungari, Rumani dhe Poloni. Ekspertët vlerësojnë se një total prej 200 mijë ukrainas përmbushin kërkesat e Ligjit të Kthimit dhe shumë do të vijnë në Izrael në muajt në vijim.

Sionistët kudo që ndodhen kanë duartrokitur përpjekjet e Izraelit për t’u ofruar një strehë hebrenjve në ankth. Kryerabinët janë bashkuar në kor, duke u bërë thirrje ukrainasve të vijnë në Izrael dhe duke u premtuar atyre një pritje të ngrohtë.

Por retorika është një gjë dhe veprimi një gjë tjetër. Për më shumë se tre dekada, kryerabinët kanë bërë gjithçka që është e mundur për t’ua bërë të mjerueshme jetën emigrantëve, duke vënë në dyshim judaizmin e tyre në çdo hap. Dhe këtë do t’u bëjnë edhe ukrainasve.

Kjo do të jetë e vërtetë edhe për ata që janë hebrenj sipas ligjit ortodoks hebre (halakha). Ndërsa atyre do t’u jepet shtetësia dhe do të regjistrohen si hebrenj në kartat e tyre të identitetit, kur të shkojnë të martohen, do t’i nënshtrohen një procesi torturues të quajtur “qartësimi i statusit hebre”. Pavarësisht se sa e qartë është që janë hebrenj, atyre do t’u kërkohen fotografi të varreve, dokumente dhe regjistrime që nuk janë më të disponueshme nga Ukraina e shkatërruar nga lufta.

Dhe kjo do të jetë e vërtetë gjithashtu për ata emigrantë që kanë një baba hebre, por jo një nënë hebreje dhe nuk janë hebrenj sipas halakha-së. Shumë, që kanë pak njohuri hebreje dhe konsiderohen hebrenj në Ukrainë, do të tronditen kur të zbulojnë se nuk shihen si hebrenj në Izrael.

Ata gjithashtu do të habiten kur të mësojnë se ndërsa pritet të shërbejnë në ushtri, të paguajnë taksa dhe të marrin përsipër të gjitha barrat e nënshtetësisë, në kartat e tyre të identitetit do të shkruhet “pa fe” dhe ata nuk do të mund të martohen në Izrael.

Dhe kur ata pyesin se çfarë do të duhet të bëjnë që të konvertohen në judaizëm, ata do të kuptojnë se kërkesat e Kryerabinatit janë të pamundura për t’u përmbushur, duke kërkuar që hebrenjtë që janë kryesisht laikë të respektojnë një mënyrë jetese rreptësisht ortodokse.

Dhe kjo do të jetë e vërtetë edhe për emigrantët me baballarë dhe gjyshër hebrenj, të cilët nuk mendonin se ishin hebrenj, por që mendonin, duke mbërritur në shtetin hebre, se do t’u ofrohej një rrugë e arsyeshme për t’u bashkuar me popullin hebre.

Shumë prej emigrantëve do të jenë aq dyshues sa do të kërkojnë këshilla nga izraelitët që mbërritën në valët kryesore të emigracionit nga Evropa Lindore në vitet 1990. Ajo që ata do të dëgjojnë më së shumti nga këta izraelitë të vendosur është diçka si kjo:

“Kryerabini do t’ju ngacmojë nëse jeni hebre dhe do t’ju poshtërojë nëse nuk jeni. As mos mendoni për konvertimin. Nëse e bëni këtë, pritshmëritë do të jenë të egra dhe do të dekurajoheni në çdo fazë të procesit. Injoroni Kryerabinët dhe integrohuni në shoqërinë izraelite pa konvertim. Shumica e izraelitëve do të jenë të lumtur t’ju pranojnë me këto kushte”.

Nëse kjo tingëllon si një ekzagjerim i egër, merrni parasysh sa vijon:

Ka 450 mijë qytetarë izraelitë “pa fe”. Pothuajse të gjithë kanë emigruar nga Rusia, Ukraina dhe vende të tjera të ish-Bashkimit Sovietik (BRSS), ose kanë lindur në Izrael nga prindër të BRSS-së.

Numri i këtyre qytetarëve që konvertohen në judaizëm çdo vit është i papërfillshëm. Sipas Shuki Friedman nga Instituti i Politikave të Popullit Hebre, ka vetëm 1 mijë e 500 konvertime në vit.

Dhe për shkak të kërkesave të tepërta të programeve të konvertimit të Shefit Rabinat, vetëm 20% e atyre që fillojnë programet i përfundojnë ato.

Disa pretendojnë se kryerabinët thjesht po bëjnë atë që kërkon tradita hebraike. Por elementët reformues, konservatorë dhe të rëndësishëm të botës ortodokse i shohin gjërat ndryshe.

Rabini Eliezer Melamed, një autoritet i rëndësishëm në qarqet kombëtare-fetare ortodokse, kohët e fundit rishikoi shkrimet e rabinëve sefardikë, të cilët besojnë se konvertimet më të buta lejohen kur ndodhin në një shoqëri me shumicë hebreje.

Ai tregoi se Kryerabini i parë Sefardik i Izraelit, Ben-Zion Uziel, lejoi që të konvertuarit të pranoheshin edhe kur dihej se ata nuk do të përmbushnin të gjitha urdhërimet.

Yitzhak Yosef, kryerabini aktual sefardik i Izraelit, u përgjigj duke e quajtur Melamedin “gënjeshtar” dhe “shtrembërues”. Por në fakt, Josef është shtrembëruesi, duke refuzuar të bëjë atë që kërkon koha dhe që e lejon halakhah.

Është e rëndësishme të njohësh atë që po ndodh.

Me shtimin e emigrantëve nga Ukraina, së shpejti do të ketë gjysmë milioni qytetarë izraelitë “pa fe” të ardhur nga ish-BRSS. Ata janë një fis i ri izraelitësh dhe një fis në rritje në një vend të vogël.

Ata nuk janë hebrenj laikë, por jo-hebrenj me lidhje familjare hebreje. Shumica ishin të përgatitur për të përqafuar fenë hebraike në njëfarë forme, por u “pështyen” nga një kryerabinat që këmbëngulte t’i formësonte ata në hebrenj sipas imazhit të tyre. Dhe ata janë të hidhëruar dhe të zemëruar, si ndaj Kryerabinëve, ashtu edhe ndaj versionit të tyre të Judaizmit që premtoi t’i përqafonte, por në vend të kësaj i përzuri.

Rezultati? Ata janë izraelitë patriotë, të cilët janë integruar në shoqërinë izraelite si ushtarë, mjekë dhe inxhinierë. Por çuditërisht, pavarësisht se e lidhin fatin e tyre me popullin e Izraelit, ata janë të ndarë nga gati shtatë milionë hebrenj në vendin e tyre si pasoje e një hendeku artificial dhe të panevojshëm fetar.

Izraeli mund të jetojë me atë boshllëk nëse duhet, por kush e di se çfarë do të thotë për të ardhmen hebreje të Izraelit. Është më mirë të mbyllet hendeku përpara se të kthehet në një humnerë, dhe shumë prej emigrantëve ndoshta do ta mirëprisnin akoma mundësinë për t’u bërë hebrenj nëse do të ofrohej në një mënyrë të arsyeshme dhe të arsyeshme.

Por, si duhet bërë kjo?

Shumë mendojnë se ligji i propozuar nga Ministri i Shërbimeve Fetare, Matan Kahana është përgjigjja. Por ata e kanë gabim.

Kahana ka hartuar një projekt-ligj që do t’u japë rabinëve të qytetit autoritetin për të krijuar gjykata lokale të konvertimit që do të konkurrojnë me gjykatat speciale të konvertimit të operuara nga Krye Rabinati. Ai beson se rabinët e qytetit do të jenë më të butë, do të gjenerohen më shumë konvertime dhe procesi do të bëhet më i aksesueshëm për publikun.

Por projektligji nuk ka gjasa të kalojë, dhe nëse kalon, nuk do të funksionojë.

Nuk do të kalojë sepse shumë parti në të djathtë, përfshirë ato në koalicion, do të ndikohen nga kundërshtimi i ashpër Haredi ndaj projektligjit. Dhe nëse do të bëhej ligj, Kahana po tallet me veten nëse beson se shifrat e konvertimit do të rriteshin. Kryerabinët e Izraelit vendosën tonin për krijimin e rabinëve dhe shumë pak nga rabinët dhe grupi i rabinëve do të jenë të gatshëm t’i sfidojnë ata. Ajo që nevojitet është një revolucion dhe jo ajo që ofron Kahana. Projektligji i tij nuk do të sjellë ndryshime të rëndësishme.

Çfarë duhet bërë atëherë?

Përgjigja më e mirë, sigurisht, do të ishte çmontimi i monopolit ultra-ortodoks mbi jetën fetare në Izrael. Tragjikisht, perspektivat që kjo të ndodhë janë shumë të vogla.

Por e dyta më e mira do të ishte miratimi i një projektligji që lejon martesën civile.

Nëse Kahana dëshiron konkurrencë të vërtetë në konvertim, ajo nuk do të vijë nga brenda institucionit sklerotik të kryesuar nga Kryerabinët. Ajo mund të vijë vetëm nga lëvizjet reformuese dhe konservatore të Izraelit, të cilat ofrojnë programe konvertimi që janë bindëse dhe progresive në frymë hebreje, por edhe kërkuese dhe tradicionalisht autentike. Së bashku ata tashmë konvertojnë qindra izraelitë në vit.

Arsyeja që ata nuk konvertojnë më shumë është se të konvertuarit e reformës dhe konservatorëve nuk lejohen të martohen në Izrael, dhe për këtë arsye izraelitët kanë pak nxitje për t’u bashkuar me programet. Por nëse të konvertuarit e tyre do të mund të martoheshin ligjërisht, kërkesa për të konvertuar do të ngrihej në qiell. Atëherë MK Kahana do të kishte konkurrencën që ai thotë se dëshiron, dhe të gjithë emigrantët, të shkuar dhe të sotëm, do të kishin opsione konvertimi që u mungojnë aktualisht.

Shumë izraelitë – dhe hebrenj në mbarë botën – e shohin monopolin fetar ultra-ortodoks të Izraelit si një anakronizëm të çuditshëm. Por është shumë e rrezikshme dhe pyetja “Kush është çifut” nuk është shaka.

Një valë tjetër emigrantësh po mbërrin në brigjet e Izraelit dhe do të ishte absurde që Izraeli të vazhdojë rrugën e tij aktuale. Do të vijë koha kur gjysmë milioni njerëz “pa fe” do të jenë jashtë mundësive të çdo forme të judaizmit dhe kjo do të jetë një tragjedi për popullin hebre.

Me fjalë të tjera, kjo do të thotë se Izraeli duhet të përshpejtojë procesin e konvertimit për qindra mijëra njerëz. Për ta bërë këtë, do të thotë të përballesh me burokracinë e fuqizuar, të rrënjosur dhe të korruptuar Haredi që ruan sistemin e konvertimit. Do të thotë të sfidosh politikën klerikale, koalicionet e rreme dhe marrëveshjet partizane që mbajnë në këmbë monopolin ortodoks. Do të thotë të luftosh për parimet e sionizmit klasik, i cili thoshte se hebrenjtë nuk do t’i nënshtroheshin më autoritetit të vetëm të ndonjë institucioni rabinik. Dhe mbani mend për kë po bëhet kjo: mendoni për emigrantët ukrainas, për zgjedhjet hebreje që ata kanë të drejtë të bëjnë, për të ardhmen hebreje që ata kanë të drejtë të kenë. Koha për të bërë betejë është tani.

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *