29 Nëntor, 2023

Ç’janë kasat “bla bla bla” në supermarketet franceze

 Ç’janë kasat “bla bla bla” në supermarketet franceze

Çdo ditë saktësisht në orën 9 të mëngjesit, Xhisiela 72-vjeçare vjen në një supermarket lokal në Francën perëndimore për të folur.

Ai shkon gjithmonë në të njëjtën arkë, ku arkëtari pritet të bisedojë duke tarifuar ngadalë mallin.

Në dyqanin “Hyper U” në Nante, në Francën perëndimore, ka një emër të veçantë për kasa të tilla: “Bla Bla Caisse”

Tabela blu me mbishkrimin “Nuk jemi me ngut këtu” synon të inkurajojë ata që kanë kohë të qëndrojnë në radhë e të bisedojnë dhe ata që nxitojnë të ridrejtohen në kasat e tjera.

“Unë flas me arkëtarët për çdo gjë dhe gjithçka, si për shembull se si do të më vizitojnë nipërit e mbesat e mia për pushime,” tha Xhisiela, e veshur me një xhaketë elegante blu me një jakë gëzofi, një çantë të kuqe në njërën dorë dhe një baguette në tjetrën.

Me përjashtim të pushimeve të shkollës kur ka shoqëri, Xhisiela thotë se udhëtimet e saj të përditshme në “Hyper U” janë e vetmja mundësi për të parë njerëz të tjerë, ndaj nuk është për t’u habitur që ajo organizon raste të tilla.

“Kam luajtur brixh në klub, por për shkak të Covid-it vërtet nuk dua të shkoj më atje”, tha ajo.

Pas kasës është 52-vjeçarja Rozenn Charpentier, e cila po skanon sende ushqimore dhe po dëgjon një klient rreth të gjashtëdhjetave që kërkon të gjobitet edhe pse “nuk ka parkuar aq ilegalisht”.

Klienti i dytë, po ashtu rreth të gjashtëdhjetave, është në humor më të mirë sepse sapo fitoi 150 euro në një “gërvishtëse” për fat.

Ndërkohë, dy adoleshentë blejnë një armë lodër dhe Carpenter i paralajmëron ata që “të kenë kujdes me këtë”.

“Unë kam lirinë për të filluar një bisedë në arkë bla bla dhe njerëzit zakonisht janë të lumtur të flasin,” shtoi ajo.

Kjo nuk është Amazon

Punonjësit e marketit dalin vullnetarë në dhomën e bisedës.

Sipas AFP, supermarketi i hapi këto arka dy vjet më parë për të “rikthyer kontaktin njerëzor” me klientët pasi u hapën gjashtë arka të vetë-shërbimit, tha Regis Defontaine, kreu i komunikimit në supermarket.

“Nuk ka asgjë veçanërisht origjinale në bisedat mes klientëve dhe stafit, por në ditët e sotme ajo lidhje sociale po humbet dhe disa mendojnë se është për të ardhur keq. Kjo nuk është Amazon”, tha ai, duke iu referuar tregtisë online në SHBA.

Klientët që zgjedhin “kasa chat” janë kryesisht të moshuar, jetojnë vetëm dhe kanë shumë kohë, tha ai.

Zinxhirë të tjerë supermarketesh në Francë si Auchan dhe Carrefour kanë arka të ngjashme.

“Disa klientë pëlqejnë të ndalojnë dhe të flasin,” tha Pierre-Emmanuel Vasseur, kreu i dyqanit Carrefoure’s Angers.

Këtu, arka e parë e bisedës u hap pak më shumë se shtatë ditë më parë dhe klientët ishin të intriguar nga gazeta.

“Për çfarë duhet të flasim?” pyeti një burrë rreth të gjashtëdhjetave me flokë gri të rregulluar mirë, i veshur me një këmishë të papërlyer.

Një grua pyeti me kureshtje: “A kemi një afat kohor?”

“Meqë duhet të bisedoj me ty, më duhet të pranoj që je bukuroshe”, i tha burri arkëtares së re.

Pas tij në rresht qëndronte një burrë i cili hezitonte sepse, siç thotë ai, “nuk është i zoti në muhabet” dhe shkoi në një arkë tjetër.

Hezitimi është i panjohur për 82-vjeçaren Marie-Luc Lafeuvre-Justeau, e cila thotë se i pëlqen të bisedojë kur shkon në dyqan.

“Problemi më së shpeshti shfaqet kur dikush ankohet sepse është me nxitim”, tha ajo. “Por ne nuk shqetësojmë askënd këtu.” 

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *