3 Dhjetor, 2023

‘Ankandi i shekullit’, del në shitje një nga pronat më të shtrenjta në botë

 ‘Ankandi i shekullit’, del në shitje një nga pronat më të shtrenjta në botë

‘Casino di Villa Boncompagni Ludovisi’ në Romë, e njohur gjithashtu si Villa Aurora, shtëpia e muralit të vetëm në botë të tavanit të pikturuar nga Caravaggio, ka dalë në ‘ankandin e shekullit’.

Prona prej 2,800 metrash katrorë (30,000 këmbë katrore) e vendosur pranë Via Veneto është një nga shtëpitë më të shtrenjta të hedhura ndonjëherë në treg. Vlera e saj vlerësohet në 471 milionë euro, me një ofertë fillestare prej 353 milionë euro. Pjesa më e madhe e vlerës së saj i atribuohet muraleve të saj nga piktorët italianë barok Caravaggio dhe Guercino, si dhe pasuri të tjera kulturore.

Disa dhoma janë afreske nga Guercino, duke përfshirë njërën me Aurora, perëndeshën romake të agimit. Emri i ndërtesës rrjedh nga kjo vepër, pasi ajo dekoron sallën kryesore të pritjes.

Aseti më i çmuar i vilës është murali i Caravaggio që përshkruan Jupiterin, Neptunin dhe Plutonin. Ai daton në 1597 dhe u rizbulua në 1968 dhe është e vetmja murale e njohur e tavanit e pikturuar nga artisti i famshëm. Vetëm kjo vlerësohet në 310 milionë euro.

Përveç afreskeve të çmuara, Casino dell’Aurora ka një histori të vizitorëve të famshëm ndër shekuj, si autori amerikano-britanik Henry James dhe kompozitori rus Pyotr Ilyich Tchaikovsky.

Casino dell’Aurora u ndërtua në vitin 1570 dhe i përkiste familjes Ludovisi që nga fillimi i viteve 1600. Pas vdekjes së pronarit të saj të fundit, Princit Nicolo Boncompagni Ludovisi, në vitin 2018, ajo u bë objekt i një mosmarrëveshjeje të zgjatur trashëgimie midis tre djemve nga martesa e tij e parë dhe gruas së tij të tretë, Princeshës së lindur në Amerikë, Rita Jenrette Boncompagni Ludovisi.

Më në fund gjykatat vendosën që prona të dilte në ankand. Kushdo që blen vilën, e cila mbrohet nga ligjet italiane të trashëgimisë kulturore, do të jetë i detyruar të shpenzojë 11 milionë euro të tjera për restaurimin.

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *