28 Nëntor, 2023

ANALIZA: Pse po ndodh kriza e tregtisë botërore?

 ANALIZA: Pse po ndodh kriza e tregtisë botërore?

Prej disa muajsh, mallra të ndryshme të konsumit dhe nevojave themelore janë të mangëta në të gjithë botën: nga makinat tek mikroçipet për produkte elektronike, nga letra në të cilën printohen libra e shumë produkte të rëndësishme dhe të përdorura gjerësisht mungojnë pothuajse kudo. Vonesat në dërgesat ose, për shkak të mungesës, ka pasur rritje të çmimeve. Këto mungesa mund të zgjasin për një kohë të gjatë dhe mund të dëmtojnë konsumin e Krishtlindjeve, një nga periudhat më të rëndësishme për shumë sektorë tregtarë dhe prodhues. Shqetësimi se kriza mund të “shkatërrojë Krishtlindjet”, siç shkruante faqja “Wirecutter”, ndihet shumë veçanërisht në Shtetet e Bashkuara dhe Mbretërinë e Bashkuar. Duket më pak e theksuar në vende si Italia, ku të paktën tani për tani nuk ka shumë rrezik për të mbetur pa produkte; Megjithatë, edhe këtu ka të ngjarë të ketë vonesa në dërgesa dhe rritje të çmimeve.

Nuk dihet ende se kur do të përmirësohen gjërat: po flasim të paktën për mesin e vitit 2022, ndërsa vlerësimet e tjera citojnë vitin 2023. Në çdo rast, në muajt në vijim mungesa e mallrave, vonesat në dërgesat dhe rritja e çmimeve mund të përkeqësohen më tej. para se të ktheheni në normalitet. Ekonomistët dhe ekspertët e përkufizojnë këtë fenomen të mungesës së shumë mallrave dhe produkteve si një krizë e “zinxhirit të furnizimit”, domethënë sistemi kompleks dhe i ndërlidhur i transportit dhe i furnizimeve mbi të cilin bazohet tregtia dhe ekonomia. dhe që në fakt është elementi qendror i globalizimit. Ky sistem, i cili u ndërtua në dekadat e fundit dhe që deri më tani kishte rezultuar gjithmonë jashtëzakonisht efikas, ka hyrë në telashe serioze në të gjitha pjesët e tij pas pandemisë së koronavirusit: prodhimi nuk mund të përballojë kërkesën, sistemi global i transportit nuk mund të përballojë prodhimin dhe atyre u mungon fuqia punëtore dhe burimet e energjisë të nevojshme për shumë procese themelore.

Siç shkroi studiuesi Stavros Karamperidis në gazetën “The Conversation”, në aspektet e saj thelbësore kriza e zinxhirit të furnizimit është “një çekuilibër klasik midis ofertës dhe kërkesës”: konsumatorët duan të blejnë mallra dhe produkte, por sistemi nuk është në gjendje t’i furnizojë ato me ritëm të mjaftueshëm. Në realitet, kjo krizë përbëhet nga kriza të shumta të bashkuara, që prekin prodhimin, transportin, lëndët e para, punën, politikat tregtare të kompanive dhe vendimet ekonomike të qeverive; dhe sistemi është aq i ndërlidhur dhe i ndërlikuar sa që edhe ekonomistët e kanë të vështirë të kuptojnë dhe t’u japin peshën e duhur të gjitha shkaqeve: siç shkroi Tyler Cowen në gazetën “Bloomberg”, “disa qendra nervore themelore të ekonomisë botërore janë goditur nga një përzierje e pandemisë COVID-19 dhe fatit të keq “.

Pandemia

Ai është i sigurt se një nga shkaktarët e krizës ishte pandemia. Në fillim mbi një vit e gjysmë më parë, disa vende prodhuese dhe eksportuese të mallrave, si Kina dhe Vietnami, por edhe Gjermania, u goditën nga vala e parë e infeksioneve. Shumë fabrika u detyruan të ndalonin prodhimin ose ta ngadalësonin ndjeshëm atë, për shkak të infeksioneve ose masave të prezantuara nga qeveritë për të kufizuar përhapjen e COVID-19. Në përgjithësi, në periudhën e parë të pandemis besohej se një pjesë e konsiderueshme e industrisë së prodhimit do të shembej. Siç shkruante gazeta “New York Times”, edhe kompanitë që merren me transport, duke parashikuar një kolaps të tregtisë botërore, reduktuan ndjeshëm dërgesat e tyre, shkurtuan mijëra udhëtime dhe në disa raste përfituan nga kjo për të ristrukturuar anijet e tyre me kontejnerë, duke planifikuar t’i mbanin ato. u ndal për shumë muaj.

Por parashikimet ishin të gabuara. Disa shërbime si kateringu dhe turizmi në fakt dështuan, por kërkesa e konsumatorëve për mallra nuk u ul: përkundrazi, ajo ndryshoi ndjeshëm. Të detyruar në shtëpi nga kufizimet e shkaktuara nga pandemia, njerëzit filluan të blejnë kompjuterë, printera dhe monitorë për të qenë në gjendje të punojnë nga shtëpia, mobilje për të organizuar zyrat e shtëpisë, televizorë dhe  video-lojëra për të kaluar kohën.

Rritja e kërkesës ishte e fortë dhe e papritur dhe vuri në krizë një seri të tërë sektorësh të prodhimit, planifikimi i prodhimit të të cilëve zakonisht është shumë i parashikueshëm dhe i shoqëruar nga ritme të rregullta, të cilat e gjetën veten të pa pregatitur.

Mikroçipet

Nuk është rastësi që një nga krizat e para ishte ajo e mikroçipëve, komponentëve të nevojshëm për funksionimin e kompjuterëve dhe telefonave inteligjentë, por edhe të pajisjeve shtëpiake dhe praktikisht çdo pajisje elektronike. Gjatë pandemisë, këto produkte panë një rritje të ndjeshme. në kërkesë, por prodhimi i tyre është i kufizuar për arsye teknike. Prodhimi i mikroçipëve, veçanërisht atyre më të avancuarit, është një proces teknologjikisht kompleks, i cili kërkon infrastruktura të rëndësishme, investime dhe fuqi punëtore të kualifikuar. Nuk është e mundur të zgjerohet apo të diversifikohet prodhimi me pak njoftim, siç do të ishte e nevojshme muajt e fundit. Për më tepër, prodhimi i mikroçipëve më të avancuar është i përqendruar pothuajse ekskluzivisht në dy vende: Korenë e Jugut dhe Tajvanin. Kjo e bëri edhe më të vështirë menaxhimin e logjistikës kur, siç ndodhi, kishte blloqe të shkaktuara nga shtimi i infeksioneve apo faktorë të tjerë.

Mungesa e mikroçipave ka prekur të gjithë sektorët dhe ka qenë një nga arsyet e ngadalësimit të shumë zinxhirëve të prodhimit: fillimisht kishte të bënte me sektorët më të lehtë si sektori i automobilave (i cili përdor çipa të pa sofistikuar, pra më pak të kushtueshëm dhe me vlerë më të ulët) gradualisht deri te klientët më prestigjioz. Këtë muaj edhe “Apple”, një nga kompanitë më të pasura në botë që furnizuesit zakonisht i japin përparësi, njoftoi se do të duhet të shkurtojë prodhimin e iPhone-ve të saj për shkak të mungesës së mikroçipëve.

Kriza e prodhimit

Në muajt pas valës së parë të pandemisë, me rifillimin e aktivitetit të ekonomive botërore, pati një rritje të mëtejshme të kërkesës së konsumatorëve për produkte dhe mallra të llojeve të ndryshme. Rritja u krijua pjesërisht nga rihapja dhe pjesërisht nga fakti se disponueshmëria e shumë prej tyre ishte rritur gjatë periudhës së bllokimit, për shkak të përfitimeve bujare të ofruara
nga shumë qeveri dhe në disa raste edhe shpenzimeve më të ulëta që duheshin përballuar. Sipas një vlerësimi të bërë nga agjencia e vlerësimit Moody’s në pranverën e vitit 2021, 5.4 trilion dollarë kursime u grumbulluan në të gjithë botën gjatë pandemisë, më shumë se përqindja e viteve të mëparshme. Paratë e kursyera janë shpenzuar në masë të madhe ose do të shpenzohen në muajt e ardhshëm, duke shkaktuar një rritje të kërkesës që sistemi botëror i prodhimit po përpiqet të përmbushë.

Për të plotësuar kërkesën në rritje, shumë fabrika janë përpjekur të rrisin prodhimin, por problemi është se sistemi botëror i prodhimit, transportit dhe tregtisë ka pak fleksibilitet dhe shumë pak diferencë gabimi. Për të montuar një laptop në Kinë, për shembull, është e nevojshme të sillni mikroçipe nga Tajvani, një ekran LED nga Koreja e Jugut, komponentë kimikë nga Evropa dhe pjesë elektronike nga rajone të tjera të ndryshme të botës. Ky model prodhimi bazohet në një planifikim të detajuar dhe afatgjatë dhe është jo fleksibël: nëse vetëm njëri nga furnizuesit vonohet, i gjithë prodhimi detyrohet të ndalojë. Kjo është arsyeja pse kur, pas një periudhe të gjatë mbylljesh dhe ngadalësimi, fabrikat u përpoqën të rrisnin prodhimin të gjitha së bashku, zinxhiri i gjatë i furnizimit u ndërpre ose u ngadalësua dhe sistemi u përmbyt.

Kriza e transportit

Një nga elementët themelorë të kësaj përmbytjeje ishte kriza e transportit: sistemi botëror i prodhimit bazohet në lëvizjen e vazhdueshme të komponentëve dhe mallrave nga një pjesë e botës në tjetrën, por këto lëvizje janë bërë gjithnjë e më të vështira, të gjata dhe të shtrenjta. Para së gjithash sepse nuk ka kontejnerë, pra kuti të mëdha metalike të transportuara me anije mallrash, në të cilat udhëtojnë më shumë se 80 për qind e mallrave botërore. Problemi kryesor me kontejnerët është se në fillim të pandemisë ata përfunduan në vendet e gabuara: mijëra u larguan nga Kina për të sjellë maska dhe pajisje mjekësore në rajone margjinale për tregtinë botërore, si Afrika Lindore ose ‘Azia e Jugut dhe që nga viti vendet në këto rajone nuk janë vende eksportuese, nuk ishte e përshtatshme të dërgoheshin kontejnerë bosh. Por kur kërkesa për mallra në vendet e pasura filloi të rritet përsëri, vendet e mëdha eksportuese si Kina e gjetën veten pa kontejnerë. Përveç kësaj, shumë porte kryesore në mbarë botën janë bllokuar ose punojnë ngadalë për muaj të tërë, për arsye të ndryshme. Në disa raste, si në Kinë, portet janë mbyllur për periudha të gjata për shkak të infeksioneve dhe shpërthimeve; për më tepër, operacionet shpesh ecin ngadalë për shkak të kontrolleve të nevojshme nga urgjenca shëndetësore. Në rajone të tjera të botës, megjithatë, operacionet portuale janë bllokuar ose ngadalësuar për shkak të mungesës së punëtorëve. Ky është një problem shumë urgjent veçanërisht në Shtetet e Bashkuara dhe Mbretërinë e Bashkuar, ku dhjetëra mijëra njerëz mungojnë për të ngarkuar dhe shkarkuar kontejnerë (dhe për rrjedhojë mallrat) dhe për operacionet e ndryshme portuale.

Ka mungesë punëtorësh si për shkak të kufizimeve, karantinave dhe izolimeve, ashtu edhe për shkak se kushtet në tregun e punës kanë ndryshuar dhe është bërë gjithnjë e më e vështirë të gjesh njerëz të gatshëm të bëjnë punë me kualifikim të ulët.
Rezultati është se në portet si Los Angeles dhe Oakland, ndër më të rëndësishmit në Shtetet e Bashkuara, anijet e mallrave në hyrje duhet të presin me ditë që kontejnerët e tyre të shkarkohen dhe më pas të ringarkohen për t’u nisur drejt destinacioneve të reja. Në të dy portet, siç shkruan “Business Insider”, ka pasur një rritje prej 30 për qind të sasisë së mallrave të trajtuara dhe njëkohësisht një ulje prej 28 për qind të punëtorëve në dispozicion. Pasoja e kësaj krize ishte një rritje e jashtëzakonshme e kostove të transportit: përpara pandemisë, dërgimi i një kontejneri nga Shangai në Los Anxhelos mund të kushtonte afërsisht 2000 dollarë; në fillim të 2021 kushtonte 25,000, me një rritje të madhe të fitimeve për industrinë e transportit të kontejnerëve, e cila në përgjithësi shkoi nga 15 miliardë dollarë në 2020 në një parashikim prej 100 miliardë këtë vit.

Kriza nuk ka të bëjë vetëm me transportin detar. Siç e kemi parë me krizën e karburanteve në Mbretërinë e Bashkuar, në shumë vende të zhvilluara ka gjithashtu mungesë transportuesish, të cilët janë një element themelor i “zinxhirit të furnizimit”, sepse ata transportojnë mallra nga kontejnerët në magazina dhe nga magazinat në vendet e shitjes me pakicë. . Në Mbretërinë e Bashkuar ka një mungesë prej 100,000 transportuesish, në Gjermani 80,000, dhe në të gjithë Bashkimin Evropian llogaritet se 400,000 mungojnë. Kjo padyshim ka çuar në ngadalësime të mëtejshme dhe rritje të kostove.
Një sërë zgjedhjesh nga operatorët e ndryshëm të përfshirë kontribuan në komplikimin e çështjeve dhe në një kohë krize, ata e vunë sistemin nën stres të mëtejshëm. Për shembull, një fenomen që është bërë mjaft i zakonshëm është ai i “urdhrave fantazmë”, pra grumbullimi nga shumë prodhues të cilët, të përballur me problemet e zinxhirit të furnizimit, kanë porositur më shumë furnizime se ç’duhej, madje duke e ditur që furnitorët nuk do të kishin mundur të plotësojnë kërkesat. Politika gjithashtu kontribuoi në këto fenomene: për shembull, kur në vitin 2020 administrata amerikane e Donald Trump njoftoi se do të pengonte kompanitë kineze si Huawei të përdornin komponentë që përmbanin teknologjinë amerikane për arsye të sigurisë kombëtare, këto kompani grumbulluan mikroçipa. përpara se ndalimet të shkonin në fuqi, duke lënë prodhuesit jashtë stok.

Të gjitha krizat e tjera

Zinxhiri i furnizimit është përfshirë edhe në kriza të tjera serioze sistemike, të cilat kanë origjinë të pavarur nga sistemi tregtar global dhe që po shkaktojnë lloje të tjera problemesh, por që kontribuojnë në ngadalësimet dhe shqetësimet.
Para së gjithash, ka pasur një rritje të mprehtë të kostos së lëndëve të para muajt e fundit, nga çeliku në lëndën drusore e deri te nafta dhe kafeja. Në disa raste, lënda e parë është bërë më e vështirë për t’u gjetur dhe gjithsesi rritja e kostove është reflektuar në kostot e prodhimit të produkteve të gatshme. Një problem tjetër serioz ka të bëjë me krizën energjetike: çmimi i hidrokarbureve është në nivelin më të lartë prej disa vitesh dhe kjo ka sjellë një ngadalësim apo edhe në ndërprerjen e prodhimit të sektorëve të ndryshëm të prodhimit në disa vende të botës. Përsëri, për fabrikat që nuk janë mbyllur, kostot janë rritur gjithsesi.

Fatkeqësitë natyrore dhe dukuritë klimatike

Në një kohë kur i gjithë zinxhiri i furnizimit është në telashe për shkak të akumulimit të krizave të shumta sistemike – pandemia, prodhimi, transporti, tregu i punës, lëndët e para, energjia – edhe një pengesë e vogël mund të shkaktojë dëme të mëdha. Shumë probleme kanë përfshirë fatkeqësitë natyrore dhe fenomenet klimatike. Për shembull, stuhia e fortë e borës që goditi Teksasin këtë dimër shkaktoi një ngadalësim të prodhimit në industrinë e fortë petrokimike të shtetit amerikan, duke gjeneruar një mungesë të plastikës gjysmë të gatshme dhe produkteve të tjera si bojërat.

Në Tajvan, prodhuesi më i madh në botë i mikroçipave, prodhimi këtë vit u ndërpre ose u ngadalësua fillimisht nga një thatësirë shumë serioze (për prodhimin e mikroçipave nevojiten sasi të mëdha uji) dhe më pas, disa muaj më vonë, nga përmbytjet.

Pasojat

Ende nuk është plotësisht e qartë nëse kriza e zinxhirit të furnizimit do të “shkatërrojë Krishtlindjet”. Në disa vende ka rreziqe mjaft reale, por qeveritë po marrin masa të ndryshme për të shmangur më të keqen. Presidenti i Shteteve të Bashkuara, Joe Biden, për shembull, ka urdhëruar që në portin e Los Anxhelosit të punohet 24 orë në ditë (efektet e kësaj mase janë megjithatë të kufizuara, sepse nuk ka dokerë). Në vende të tjera, çmimet mund të rriten dhe periudhat tradicionale të zbritjeve dhe shitjeve ka të ngjarë të jenë më pak të përshtatshme gjithsesi: sipas disa analistëve, gjatë sezonit të festave, tregtarët do të konkurrojnë për atë se kush do të marrë më shumë furnizime, sesa për ata që do të kenë. zbritjet më të mira. Rritja e kostos së lëndëve të para, prodhimit dhe transportit, përveç vështirësisë për të gjetur shumë mallra, është edhe një nga arsyet kryesore të rritjes së mprehtë të inflacionit që po ndodh në të gjithë botën dhe që është një nga elementet me shqetësimin më të madh për ekonominë globale.

Kohët e fundit, për shembull, Fondi Monetar Ndërkombëtar uli parashikimin e tij të rritjes për vitin 2021 në Shtetet e Bashkuara me një pikë përqindje, duke përmendur krizën e zinxhirit të furnizimit dhe inflacionin si shkaqet e veta. Megjithatë, rimëkëmbja ekonomike në shumicën e vendeve të zhvilluara mbetet mjaft e fortë dhe efektet e krizës së zinxhirit të furnizimit do të varen kryesisht nga kohëzgjatja e saj afatgjatë. Shumica e ekspertëve parashikojnë se gjërat do të kthehen në normalitet midis 2022 dhe 2023, por, siç shkroi gazeta “The Economist” “forcat më të thella” pas krizës, duke filluar me brishtësinë e natyrshme të sistemit global, nuk mund të eliminohen shpejt.

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *