2 Shkurt, 2023

A janë të varfërit më bujarë dhe më bamirës se të pasurit?

 A janë të varfërit më bujarë dhe më bamirës se të pasurit?

Angazhimet e mëdha bamirëse shpesh bëhen tituj – si ato që Bill Gates dhe Warren Buffett mblodhën për të bindur 40 miliarderë të dhuronin të paktën gjysmën e pasurisë së tyre. Por Paul Piff, një studiues psikologjie në universitetin e Kalifornisë, ka zbuluar se, në fakt, njerëzit e varfër janë më bamirës se të pasurit.

Studimi filloi duke rekrutuar të rritur dhe duke u kërkuar atyre të plotësonin një pyetësor online që në thelb u kërkonte të tregonin se cili ishte statusi i tyre socio-ekonomik.

Në laborator, njerëzve u thanë:

“Ju do të luani një lojë në të cilën ju jepen 10 kredite, të cilat do të jenë të barabarta me para në fund të eksperimentit, dhe ne jemi të interesuar të dimë se sa nga ato kredite dëshironi t’i jepni, nëse doni, një personi që nuk do ta takoni kurrë më.”

“Në mënyrë interesante dhe ndoshta në mënyrë kundërintuitive, ne zbuluam se njerëzit që në fakt po e renditnin veten si relativisht të lartë në statusin e tyre socio-ekonomik, ishin më pak të prirur për të dhënë pikë sesa ishin njerëzit që e renditnin veten si relativisht më të ulët në klasën shoqërore”, thotë profesor Piff.

Pra, në thelb, njerëzit që kanë më shumë, ose që e identifikojnë veten se kanë më shumë, kanë tendencë të japin më pak në këtë detyrë shumë të thjeshtë të bujarisë ndaj një të panjohuri.

Sipas studimit, kishte një ndryshim statistikisht domethënës dhe ajo që u zbulua ishte se njerëzit e klasës së ulët, ose individët e klasës relativisht më të ulët, ishin të prirur të jepnin 44% më shumë të pikëve ose krediteve të tyre.

Piff thotë se në këto eksperimente, “ndryshorja kryesore që gjejmë që shpjegon vazhdimisht këtë model të ndryshëm të dhënies, ndihmës dhe bujarisë midis klasës së lartë dhe të ulët është ndjenja e ndjeshmërisë dhe kujdesit për mirëqenien e njerëzve të tjerë dhe, në thelb, emocionin që ne e quajmë dhembshuri.

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *