1 Prill, 2023

A do të dominojë inteligjenca artificiale mbi njerëzimin në Metaverse?

 A do të dominojë inteligjenca artificiale mbi njerëzimin në Metaverse?

Kohët e fundit ka pasur shumë diskutime nëse së shpejti do të hyjmë në një fazë ku inteligjenca artificiale do të bëhet realitet. Megjithatë, përpara se të thellohemi në implikimet filozofike dhe etike të singularitetit, duhet të kuptojmë se çfarë është në të vërtetë ai, kufizimet e tij aktuale dhe pse mund të ndodhë në një mënyrë që është e ndryshme nga ajo e parashikuar.

Singulariteti është nocioni që përshpejtimi eksponencial i zhvillimit teknologjik do të çojë në një situatë ku inteligjenca artificiale zëvendëson inteligjencën njerëzore dhe përfundimisht do t’i shpëtojë kontrollit tonë.

Disa madje parashikojnë pasoja katastrofike për njerëzimin ku makinat do të bëhen speciet dominuese në këtë planet. Kjo mund të duket pak e largët, të paktën për të ardhmen e afërt, duke pasur parasysh që përparimet në zhvillimin e harduerit dhe robotikën nuk po arrijnë me softuerin kur bëhet fjalë për inteligjencën e përgjithshme artificiale. Megjithatë, mund të argumentohet se zhurma dhe zhvillimet e fundit që rrethojnë metaverset do të hapin patjetër derën për rimendimin e Singularitetit. Por çfarë është metaversi dhe pse është kaq i madh?

Interneti i radhës

Analiza e fundit e tregut ka vlerësuar se mundësia e tregut metaverse mund të jetë rreth 800 miliardë dollarë deri në vitin 2024. Kjo mund të shihet si një rritje e pritshme meteorike për metaverset, duke pasur parasysh një madhësi të tillë të vlerësuar të tregut; megjithatë, pyetja që shumë njerëz po bëjnë është, çfarë është metaverse?
Aktualisht, nuk ka një përkufizim të vetëm; nëse mendoni për internetin e sotëm si një hapësirë virtuale dy-dimensionale (2D) ku mund të prodhoni dhe ndani përmbajtje, të krijoni vlerë dhe të lidheni me këdo kudo, atëherë metaverse mund të mendohet si një hapësirë virtuale tre-dimensionale (3D) ku ju mund të bëni gjithçka që mund të bëni në internetin e sotëm duke qenë plotësisht i zhytur (nëpërmjet VR/AR) në atë hapësirë saktësisht siç do të ishit në botën reale, por në një mënyrë virtuale realiste të drejtuar nga grafika ndërsa jeni në gjendje të ndërveproni, lidheni , bëni transaksione dhe krijoni me të tjerët.

E thënë thjesht, ekzistenca në metaverse është e barabartë me të jetuarit brenda internetit. Kjo hap mundësinë e krijimit të një bote të re, një ekonomie të re dhe mundësi të reja.
Megjithatë, ndryshe nga interneti, zhytja në Realitetin Virtual do të mashtronte trurin e njeriut për të lëshuar të njëjtat kimikate (endorfina, serotonin, dopaminë) në të njëjtën mënyrë si në botën reale, gjë që do ta bëjë më të natyrshme dhe më realiste që njerëzit të banojnë se sa interneti. Është një mjedis virtual ku mund të ndërveproni me njerëzit në një hapësirë digjitale. Ajo po futet brenda internetit në vend që thjesht ta shikojë atë!
Sot, disa mund të mendojnë se Realiteti Virtual është për lojtarët e videove; por historikisht, lojërat kanë paraprirë gjithmonë miratimin e zakonshëm. Space Invaders dhe Super Mario u luajtën shumë përpara se të fillonim të përdornim Google. E njëjta gjë vlen edhe për VR: është thjesht një portë për në metaverse.

Krijimi i një ekonomie të re

Një nga elementët më të rëndësishëm është infrastruktura e pagesave, e cila padyshim do të jetë një nga themelet e metaverses. Aftësia për të blerë, shitur dhe më e rëndësishmja, për të zotëruar gjëra në metaverse mund të jetë pjesa më transformuese e kësaj epoke të re. Kjo do të çojë në një situatë ku teknologjitë e decentralizuara të librit ose zinxhirët bllokues do të jenë në fakt zgjidhja më praktike, nëse jo përfundimtare, për shkëmbimin e vlerës dhe për ruajtjen e vlerës. Mundësitë për rritje ekonomike do të jenë të pakapshme, pasi kjo po krijon fjalë për fjalë një botë të re ku përdoruesit do të ndërveprojnë, do të bëjnë transaksione, do të zotërojnë, shkëmbejnë dhe ndajnë vlerën ekonomike.

Kjo hap një derë krejtësisht të re për kriptovalutat që politikëbërësit ende po përpiqen t’i rregullojnë në botën reale; atëherë si mund të rregullohen mirë në një metaverse?

Covid-19 ka theksuar faktin se ne kemi zhvendosur tashmë jetën tonë në botën digjitale: ne punojmë, bëjmë transaksione biznesi dhe komunikojmë në internet. Kufiri tjetër do të jetë ekzistenca brenda kësaj bote digjitale që ka marrë formë rreth nesh.

A do të dominojë inteligjenca artificiale në metaverse?

Siç u përmend në fillim të këtij artikulli, mund të jetë ende e vështirë të krijohen makineri android me pamje njerëzore që do të pushtojnë botën reale. Megjithatë, në një botë ku gjithçka është digjitale, nuk do të jetë e vështirë të krijohen agjentë inteligjentë vetë-përsëritës që mund të dërgojnë dhe të mësojnë nga mjedisi i tyre dhe të evoluojnë për të marrë përsipër mjedisin e tij.
Dekada më parë, Kumbari i AI Marvin Minsky prezantoi konceptin e shoqërisë së mendjes, ku proceset tona njohëse dhe arkitektura njohëse nuk janë të kufizuara në një vend të caktuar dhe nuk janë procese të izoluara; janë sjelljet kolektive të shumë koncepteve të rrënjosura në mënyrë delikate për të cilat mendja jonë është e aftë. Është e qartë se inteligjenca, kur është e ndotur me tipare negative si lakmia, koprracia dhe hakmarrja, mund të bëhet një mallkim për njerëzimin.

Edhe pse ky nuk është një koncept i ri në fushën e AI, ai merr një rëndësi të madhe, duke pasur parasysh se truri ynë është rrjetë masivisht komplekse prej qindra miliarda neuronesh që janë në komunikim të vazhdueshëm me njëri-tjetrin. Është ajo që i ndihmon njerëzit të kuptojnë se çfarë po ndodh. Neuronet fillojnë të shkaktojnë dhe t’i përgjigjen një sërë reagimesh me ritme të shpejta, duke vendosur modele brenda trurit që më pas vendosin rrjedhën e veprimeve që do të kryhen nga mendja dhe trupi ynë në unison të përsosur. Historikisht, ekspertët e AI janë përpjekur të përsërisin këtë proces duke përdorur rrjete nervore artificiale (ANN), por kjo ishte thjesht mashtrim i bazuar në softuer për të simuluar trurin e njeriut.

Kjo tani po ndryshon me shpejtësi pasi dizajni i harduerit po fillon të kalojë, me avancimin e llogaritjes neuromorfike në të cilën arkitekturat tradicionale gjysmëpërçuese po ndërpriten dhe ri-inxhinierohen për të imituar strukturën e trurit të njeriut, ku përpunimi dhe memoria janë duke u kombinuar në një. Njësia, struktura nervore që krijoi Marvin Minsky dhe shumë struktura të tjera po bëhen ngadalë realitet nga pikëpamja harduerike.

Kjo nga ana tjetër tashmë po e bën AI më të shpejtë, më të mirë dhe më të përgjithshme. Kjo është tepër emocionuese sepse nëse përdoret siç duhet, do të prodhojë aplikacione që janë tepër inteligjente dhe përfundimisht mund të zëvendësojnë inteligjencën e përgjithshme të nivelit njerëzor.
Kjo është veçanërisht e rëndësishme për metaversin, i cili jo vetëm që do të jetë një vend ku njerëzit me avatar do të ndërveprojnë me njerëz të tjerë me avatar në një hapësirë virtuale 3D, por potencialisht do të jetë vendi i parë dhe shansi ku agjentët inteligjentë artificialë mund të shfaqin më në fund.

Një sjellje thuajse njerëzore, pa kufizimet fizike të ndërtimit të një roboti të vërtetë humanoid në botën reale. Me përparimet në AI, dhe veçanërisht në llogaritjen neuromorfike, e cila po përshpejton qasjen e inteligjencës së përgjithshme artificiale (AGI), ne mund të dëshmojmë një metaverse ku një AI nuk dallohet nga një njeri!

Leave a Reply

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *